Банкеръ Daily

Свят

Кипър се отваря за ваксинирани израелски туристи от 1 април

Кипър обяви, че от 1 април се отваря за новия туристически сезон за Израел. Двете страни взаимно ще признават ваксинационните си паспорти.

От 1 април гражданите на Израел, ваксинирани с одобрена за ЕС ваксина, ще могат да пътуват до Кипър, без да им се изисква PCR тест и без да бъдат поставяни под карантина, предаде БНР.

Споразумението между двете държави за облекчаване на коронавирусните мерки в туризма беше обявено от президента на Кипър Никос Анастасиадис след срещата му с премиера на Израел Бенямин Нетанаху снощи в Йерусалим.

Кипър и Израел взаимно ще признават ваксинационните си паспорти, което отваря перспективи за туристическия обмен в близко бъдеще, съобщи Нетаняху.

Премахването на здравните ограничения се очаква да има бърз положителен ефект за кипърския туризъм, особено за великденските празници, за които по традиция островът е една от любимите дестинации за израелците.

Това е първото двустранно споразумение за Кипър, но се очаква този модел да се приложи и за други важни за острова туристически пазари, като Русия и Великобритания, като с двете страни също бъдат постигнати подобни договорености.

Кипър ще участва в клиничните изпитвания на лекарство срещу Covid-19, което се разработва от израелски учени, съобщи още президентът Никос Анастасиадис.

Междувременно най-големият доставчик на здравни услуги в Израел отчете 94% спад на симптоматичните инфекции на COVID-19 сред 600 000 души, получили по две дози от ваксината на Pfizer в най-голямото проучване в страната до момента.

Организацията за поддържане на здравето Clalit, която обхваща повече от половината от всички израелци, заяви, че същата група е с 92% по-малка вероятност да развие тежко заболяване от вируса.

Сравнението е спрямо група със същия брой хора, със съответстващи анамнези, които не са получили ваксината.

"Това недвусмислено показва, че коронавирусната ваксина на Pfizer е изключително ефективна седмица след поставянето на втората доза, точно както е установено и в клиничното проучване", каза Ран Балисер, главен иновационен директор на Clalit.

Той добави, че данните показват, че ваксината Pfizer, която е разработена в партньорство с немския BioNTech, е още по-ефективна две и повече седмици след поставянето на втората доза.

Хоспитализациите и сериозните заболявания все още растат сред по-младите групи от населението на Израел, при които ваксинацията започва седмици по-късно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във