Банкеръ Daily

Свят

Кипър отрече да дава гражданство на престъпници срещу инвестиции

Кипър отхвърли нови обвинения, че дава гражданство на чужденци, обвинени в престъпления, срещу инвестиции за милиони евро, настоявайки, че онези, които са получили паспорти, са отговаряли на всички критерии по това време, предаде Асошиейтед прес.

Парламентът на Кипър засили критериите за получаване на паспорт в така наречената инвестиционна програма "златен паспорт", която донесе милиони приходи на страната след въвеждането й през 2013 г. по време на финансовата криза. Програмата привлече много инвеститори, защото паспорт от средиземноморския остров Кипър автоматично дава на притежателя гражданство в целия ЕС.

Министерството на вътрешните работи на Кипър заяви, че всички 12 чужденци, посочени в информация на Ал Джазира, са получили гражданство според инвестиционната програма едва след като са били одобрени от кипърски и чуждестранни агенции, които имат за задача да проверяват такива молби.

В информацията на Ал Джазира се твърди, че 12 души - четирима руснаци, двама украинци, двама китайци и двама души от Иран и по един от Венецуела и Виетнам - са си осигурили кипърски паспорти, плащайки поне 2 милиона евро в инвестиции, независимо че са били разследвани за различни престъпления, сред които измами и корупция. Министерството на вътрешните работи на Кипър заяви, че ще провери новата информация.

Досега около 4000 кипърски паспорта са били раздадени на инвеститори, което е донесло на страната поне 7 милиарда евро от 2013 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във