Банкеръ Daily

Свят

Кипър осъди новите планове за сондажи на Турция

Правителството на Република Кипър осъди категорично намерението на Турция да осъществи сондажни дейности югозападно от острова в изключителната икономическа зона и в шелфа на Кипър, съобщи кипърският вестник "Филелефтерос".

Повод за реакцията на Кипър е издаденият от Турция навигационен телекс, с който запазва част от блок 7 в кипърската изключителна икономическа зона до 20 януари за проучвателен сондаж за въглеводороди, който ще бъде извършен от кораба "Явуз". През септември кипърското правителство даде на концесия блока за проучвания от консорциум от френската компания Тотал и италианската ЕНИ.

В днешното изявление на кипърското правителство се казва, че намеренията за извършване на сондаж, този път в блок, за който е издадена концесия от Република Кипър, представлява изключително сериозна ескалация на продължаващите нарушения от страна на Турция на суверенните права на Република Кипър, както се са определени от Конвенцията на ООН за морското право и от обичайното международно право.

Турция оспорва правата на Република Кипър върху изключителната икономическа зона край острова, оспорва легитимността на международно признатото кипърско правителство, като същевременно обвинява Кипър, че лишава общността на кипърските турци от полагащите й се права върху природните богатства край острова.

Неназован турски дипломат е съобщил днес, че "Явуз" ще започне сондажи южно от Кипър на 7 октомври, съобщи Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във