Банкеръ Daily

Свят

Кипър очаква да изнася газ за Египет от ново находище от 2026 г.

Министърката на енергетиката на Република Кипър Наташа Пилиду заяви пред гръцката държавна телевизия ЕРТ, че според най-реалистичния сценарий износ от новооткритото находище на природен газ край страната може да започне през 2026–2027 г., вероятно в посока на Египет.

Откритието в блок 6 на кипърската изключителна икономическа зона беше обявено вчера от италианската компания „Ени“ и френската „Тотал“. Според оценките то съдържа около 70 млрд. куб. м. газ.

Пилиду каза, че находката се вписва в по-общата картина на откритията в кипърската изключителна икономическа зона. „Това е третото откритие, за което има индикации за количества“, отбеляза тя.

В съседния, седми блок, в който извършват проучвания същите компании, също има известни перспективи за нови проучвателни сондажи в близко бъдеще, съобщи Пилиду.

Тя обясни, че находището „Кронос“ в блок 6, обявено вчера, вече се смята за годно за експлоатация, като при втори сондаж е възможно установените количества да се увеличат. След това трябва да бъде изготвен план за експлоатация, който да бъде одобрен от правителството и да бъдат уточнени точните графици.

Според Пилиду вероятно сценарият, който ще се наложи, е за пренос на природния газ към Египет, но ако бъдат открити големи количества, на дневен ред ще дойде и превозването му към Кипър.

Министърката каза, че в момента се разглеждат четири варианта за пренос на природния газ към Египет, като най-реалистичният срок за начало на износа е 2026–2027 г., без да изключва изцяло възможността да се намери начин и за по-бърза експлоатация.

На въпрос за възможни пречки от страна на Турция, която оспорва обхвата на изключителната икономическа зона на Кипър, Пилиду каза, че блоковете с откритията са извън зоната, която се оспорва от Турция, но и че Анкара реагира по начин, който не винаги е предсказуем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във