Банкеръ Daily

Свят

Кипър критикува "помиренчеството" на ЕС към Турция

Кипър критикува днес партньорите от ЕС за "помиренческа политика" по отношение на Турция в контекста на спора й с островната държава и Гърция заради сондажите в Източното Средиземноморие, предаде Ройтерс.

Коментарът от Никозия идва, след като Гърция не успя да издейства твърд ангажимент от държавите от ЕС за санкции срещу Турция заради проучванията за природен газ, извършвани от нея в райони, за които претендират и двете страни.

Два турски проучвателни кораба се намират в две зони на оспорвано морско пространство. За една от зоните Атина твърди, че попада в континенталния й шелф, а за другата претендира Никозия. И в двата случая Анкара също настоява, че има юрисдикция.

"За съжаление, наблюдаваме нерешителност от страна на ЕС да се нагърби със съществена роля и да възприеме възпираща политика", заяви кипърският правителствен говорител Кириакос Кусиос пред репортери.

Говорителят посочи, че Никозия приветства заявяваната подкрепа от партньорите от ЕС, но това е недостатъчно.

"Помиренческата политика и посланията на подкрепа не са достатъчни да разубедят Турция от незаконните й действия", заяви Кусиос. По думите му е нужно "по-интензивно" присъствие на ЕС в Източното Средиземноморие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във