Банкеръ Daily

Свят

Кипър иска помощ от Румъния за разрешаване на проблемите с Турция

Кипър иска подкрепата на Румъния за разрешаване на проблемите с Турция, пише днес в. "Ромъния либера" и информира, че министърът на външните работи на Румъния е разговарял с кипърския си колега Никос Христодулидис.

Министерството на външните работи на Румъния съобщи вчера, че по инициатива на кипърския първи дипломат Никос Христодулидис се е състоял телефонен разговор с румънския външен министър Богдан Ауреску. Двамата министри са обсъдили подробно конфликтната ситуация в Източното Средиземноморие. 

Министър Ауреску е призовал отново към спокойствие и намаляване на напрежението чрез диалог между замесените страни, като е подчертал важността на намиране на решение в съответствие с международното право - било чрез преговори или чрез международен арбитраж.

В този контекст румънският външен министър е изразил пред колегата си от Кипър готовността на Румъния да сподели своя опит в процеса на морско разграничаване в Черно море, който бе разрешен в Международния съд в Хага. В този процес участваха Румъния и Украйна, а ръководителят на преговорния екип от румънска страна бе Богдан Ауреску, който тогава бе държавен секретар в министерството на външните работи, припомня "Ромъния либера".

Едно от сходствата на спора между Турция и Кипър, и този между Румъния и Украйна, е, че едната страна е членка на ЕС, а другата - не, което прави невъзможно разрешаването на проблема на равнище ЕС, отбелязва румънският вестник.

Военни делегации на Турция и Гърция проведоха в централата на НАТО в Брюксел четвъртото си заседание на техническо равнище, на което обсъдиха методите за намаляване на риска от инциденти в Източното Средиземноморие, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на изявление на турското министерство на отбраната.

Нова среща от диалога се предвижда да се състои следващата седмица. 

Срещите в Брюксел бяха планирани след разговор на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Първият от поредицата технически разговори се състоя на 10 септември, напомня Анадолската агенция.

Двете страни си оспорват суверенитета в определени райони на Източно Средиземно море, богати на природни ресурси.

Министрите на външните работи на Турция и Германия Мевлют Чавушоглу и Хайко Маас са провели днес телефонен разговор, съобщи по-рано пред журналисти източник от турското външно министерство.

Източникът уточни, че тема на разговора е била ситуацията в Източно Средиземно море.

Напрежението между двете членки на НАТО се покачи, след като на 10 август Турция изпрати кораб за сеизмологични проучвания и бойни кораби в район, за който претендира Гърция, което тласна Атина да започне военноморски учения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във