Банкеръ Daily

Свят

Кьовеши разследва измами за 4,5 милиарда евро

От Европейската прокуратура, ръководена от румънката Лаура Кьовеши, уточниха, че първото обвинение може да бъде представено до края на годината.

Европейската прокуратура разследва около 300 случая на финансови нарушения на обща стойност 4,5 милиарда евро, съобщаваха от институцията, цитирани от "Файненшъл таймс". 

От Европейската прокуратура, ръководена от румънката Лаура Кьовеши, уточниха, че първото обвинение може да бъде представено до края на годината. Това означава, че първите дела, образувани от органа, може да бъдат разгледани в националните съдилища следващата година. Някои от делата са били образувани по-рано и впоследствие са прехвърлени към националните власти на страните от Европейския съюз. Друга част от делата са започнати от Европейската прокуратура независимо.

Единият от случаите се отнася за трансгранична измама с ДДС за 14 милиона евро. Като част от разследването полицията е претърсила предприятия в България, Унгария, Германия, Нидерландия и Словакия. 

Наскоро  италианската полиция по сигнал на Европейската прокуратура е иззела 200 хиляди евро от компания за внос на волфрамови електроди, която е заобикаляла задължението си да плаща мита,като е предоставила на властите невярна информация за произхода на вносните стоки.

Прокуратурата, чиято централа е в Люксембург и която има свои представители в двайсетина страни от ЕС, има за задача да води разследвания и да изправя виновните пред националните съдилища на отделните държави членки.

През първите сто дни от съществуването си Европейската прокуратура е регистрирала над 1700 сигнала за нарушения, подадени от властите на страните членки и от частни лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във