Банкеръ Daily

Свят

Кьовеши очаква по-ефективна борба с финасовите измами в ЕС

Ръководителят на новосъздадената Европейска прокуратура Лаура Кьовеши очаква ръководената от нея структура да подобри ефективността на борбата с финансовите измами в Европейския съюз. В интервю за Би Би Си Кьовеши заяви, че досега сътрудничеството между Европейската служба за борба с измамите и отделните правителства е било твърде вяло, предаде БНР.

"Досега ОЛАФ правеше само административни проверки. Те не извършваха наказателни разследвания. Само прокурор може да прави това. Европейската прокуратура ще бъде единственият законов орган на европейско ниво, който ще може да започне разследване. Ще имаме прокурори от всички участващи държави. Европейската прокуратура ще уеднакви процедурата при финансови измами за всички страни членки. По този въпрос има проблеми във всяка държава. Можем да засилим защитата на европейските фондове и да разследваме тези престъпления по-добре, ако имаме прокурор от всяка страна", посочи Кьовеши.

Тя разясни с какво още ще се занимава новосъздадената структура.

"Ще разследваме финансови измами и влиятелни хора. Но е важно да се уточни, че за разлика от работата ми като ръководител на Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния, при дейността ми в Европейската прокуратура няма да бъда сама, а ще сме екип - прокурори от 22 страни-членки на Евросъюза. Ще обединим опита и познанията си, за да осъществим по-добри разследвания", каза ръководителят на обвинителния орган.

Лаура Кьовеши коментира и темата за корупцията в Румъния, която по данни на "Трансперънси Интернешънъл" е втората най-корумпирана страна в ЕС след България.

"Изкореняването на корупцията в която и да е страна не е отговорност единствено и само на прокурорите. В борбата срещу този феномен са необходими и добри закони, които да дават възможност на прокурорите да разследват тези престъпления. Важно е да се каже и че мисленето на обществото като цяло може да спомогне за намаляване на нивото на корупция. Арестуването или разследването на хора не могат сами по себе си да решат този проблем", категорична е тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във