Банкеръ Daily

Свят

Ким Тора ще настоява пред Педро Санчес за право на референдум за Каталуния

Ким Тора

Новият ръководител на движението за независимост на Каталуния планира да предаде едно-единствено послание на испанския премиер Педро Санчес по време на очакваната им с нетърпение среща идния месец - че единственото решение на въпроса е Испания да разреши референдум за отделянето на Каталуния, предаде Асошиейтед прес.

"Ще отидем на срещата с испанския министър-председател готови да обсъдим главния въпрос, който е правото на самоопределение на Каталуния. Няма да бягаме от него", заяви в интервю за агенцията каталунският премиер Ким Тора. 

Санчес, който също като Тора дойде на власт през последните седмици, го покани на среща в Мадрид на 9 юли.

Каталунският премиер заяви, че приветства желанието на испанското правителство за диалог, но изтъкна: "Докато не получим право да гласуваме, и то на законен, обвързващ и признат за валиден и от двете страни референдум, е възможно никога да не намерим решение".

Социологическите проучвания и скорошните избори показват, че седемте милиона и половина жители на богатия регион са разделени почти наполовина по въпроса за независимостта. Когато бе запитан за милионите каталунци, които не желаят областта да се отцепи от Испания, Тора каза, че "всички ние сме част от една и съща общност".

Правителството на новия испански премиер социалист се дистанцира от твърдолинейния подход на неговия предшественик на поста, консерватора Мариано Рахой, предлагайки промени в конституцията с цел създаването на "федерален модел", при който нивото на самоуправление на регионите да бъде повишено.

Каталуния, например, упражнява засилен контрол върху образованието, което се осъществява предимно на каталунски език, разполага със собствена полиция, болници и затвори. Сепаратистките партии от областта са представени в испанския парламент.

Въпреки това Тора твърди, че единствената промяна в конституцията, която ще задоволи каталунските сепаратисти, ще бъде включването на правото на гласуване за създаването на нова европейска държава в североизточната част на Иберийския полуостров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във