Банкеръ Daily

Свят

Ким Чен Ун: Връзката на Китай и на Северна Корея е "непобедима"

Си Дзинпин и Ким Чен Ун

Връзката на Китай и на Северна Корея е "непобедима", заяви севернокорейският лидер Ким Чен Ун във втория ден от визитата на китайския президент Си Дзинпин в Северна Корея, предаде Франс прес.

"Посещението на китайския съюзник е важен повод за двете страни да демонстрират пред целия свят своята непобедима връзка и своето неотменимо приятелство", е казал Ким.

Вчера вечерта по време на банкет, даден в него чест в Пхенян, Си Дзинпин пък е отбелязал, че под ръководството на Ким Чен Ун Северна Корея е подела нов стратегически курс за икономическо развитие и подобряване на прехраната на населението, като социалистическото изграждане в страната е белязало нов възход, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Синхуа.

Си е засегнал и ядрения въпрос и е казал, че всички страни са съгласни да се придържат към мирните преговори така, че да се допринесе още повече за мира, стабилността и просперитета в региона и по света.

Китайският президент Си Дзинпин призова за уреждане с политически средства на ситуацията на Корейския полуостров и изрази подкрепа за мирния диалог на вчерашната среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в Пхенян, съобщи ТАСС.

"Имахме продуктивна среща с ръководителя на КНДР Ким Чен Ун, обсъдихме бъдещите двустранни отношения и достигнахме до редица важни споразумения", каза Си, цитиран от китайското външно министерство.

"Съгласни сме, че политическото уреждане на ситуацията на Корейския полуостров отговаря на интересите на всички страни и е универсално решение", каза китайският лидер.

"Трябва да се придържаме към принципа на мирния диалог за обезпечаване на мира и стабилността на полуострова и по целия свят", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във