Банкеръ Daily

Свят

Ким Чен Ун спря плановете за военни действия срещу Южна Корея

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун реши да преустанови плановете за военни действия срещу Южна Корея, съобщи Корейската централна телеграфна агенция, цитирана от Ройтерс.

Решението е взето след проведена вчера видеоконференция на Централния военен комитет на Корейската трудова партия, председателствана от Ким Чен Ун.

Политическото напрежение между двете Кореи се увеличи заради възраженията на Пхенян срещу изпращането в Северна Корея на пропагандни листовки от активисти от територията на Южна Корея през границата.

Северна Корея казва, че това е нарушение на споразумението с Южна Корея за предотвратяване на военна конфронтация и обвинява севернокорейци, които са дезертирали в Южна Корея и участват в пропагандната акция с листовките, че обиждат по този начин ръководството в Пхенян.

Междувременно южнокорейска организация хвърли още стотици хиляди листовки с помощта на балони в Северна Корея, съобщи активист, цитиран от Асошиейтед прес. 

Активистът Парк Сан Хак каза, че организацията му е пуснала от граничния град Паджу снощи 20 огромни балона, от които са разпръснати 500 000 листовки, 2000 банкноти от един долар и малки книги над Северна Корея.

Пак, бивш гражданин на Северна Корея, избягал в Южна Корея, каза в изявление, че пускането на листовки "е борба за справедливост в името на освобождението" на севернокорейците.

Очакваше се тези действия да засилят и без това изостреното напрежение между двете Кореи. Пхенян неотдавна засили риториката си срещу пускането на листовки от южнокорейски активисти, като взриви празния, построен от Сеул, офис за връзка на своя територия и поднови психологическата си война срещу Юга.

Местни служители в Южна Корея заявиха, че проучват интернет профила на Пак и може да поискат полицията да разследва дейността му като потенциална заплаха за жителите на пограничните райони. Южнокорейското министерство на обединението, което се занимава с отношенията с Пхенян излезе с отделно изявление, изразяващо "дълбоко съжаление" от опита на Пак да изпраща листовки.

Наричайки севернокорейския лидер Ким Чен Ун "злодей", а управлението му "варварско", Пак заяви, че ще продължава да изпраща листовки.

"Макар че жителите на Северна Корея са станали съвременни роби, лишени от основни права, не заслужават ли те да знаят истината?", каза активистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във