Банкеръ Daily

Свят

Ким Чен-ун пристигна в Китай

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е пристигнал на посещение в Китай, за да си гарантира подкрепата на Пекин преди евентуална среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. Така смятат експерти от Китай, говорили днес пред китайския в. "Глобал таймс", предаде ТАСС.

Влак, какъвто използва Ким Чен-ун, пристигна в Пекин, след като бе съобщено, че севернокорейският лидер започва четиридневно посещение в Китай, предаде по-рано днес Асошиейтед прес и БТА.

 "По всяка вероятност Ким Чен-ун търси съвет или подкрепа от КНР", посочва Ван Цзюншън от Академията за източноазиатски изследвания към китайската Академия за обществени науки.По думите му след срещата с Тръмп севернокорейският лидер разчита "да открие нова ера в развитието на страната си, която ще бъде ознаменувана с множество благоприятни възможности за Пхенян".

Според кореиста Ван Шън от Цзилинския университет в Североизточен Китай стъпките на Пхенян към ядрено разоръжаване и сближаване с Вашингтон се дължат най-вече на "доверието към Китай от страна на КНДР". 

"Очаква се Ким Чен-ун да търси (от Пекин) по-нататъшна подкрепа за насърчаване на националното икономическо развитие. През 2018 г. страните комуникираха помежду си и работеха съвместно в много насоки, включително сферата на изкуствата, спорта и културата", отбелязва той, като изтъква, че новата 2019 г. може да стане специална за Пхенян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във