Банкеръ Daily

Свят

Ким Чен Ун прие южнокорейска делегация в Пхенян

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обсъди с южнокорейската делегация, която бе на посещение в Пхенян, възможностите за разведряване на Корейския полуостров, предаде Франс прес, като цитира севернокорейската агенция КЦТА.

Ким Чен Ун прие на вечеря и разговаря с открито сърце с делегацията на Юга по проблемите, свързани с ефективно подобряване на отношенията между Севера и Юга и с поддържане на мира и стабилността на Корейския полуостров, гласи съобщението на КЦТА. Обсъдени бяха възможността за среща на високо равнище, начините за намаляване на силните военни напрежения на Корейския полуостров и продължаването на диалога, се казва в съобщението, цитирано от ДПА.

Ким е казал на южнокорейските представители, че "твърдата му воля е бързо да се подобрят връзките" между двете корейски държави и да се "напише нова история на национално обединение", посочва КЦТА, цитирана от Ройтерс.

"След като изслуша специалния пратеник на Юга за намерението на президента (на Южна Корея) Мун Дже Ин за среща на високо равнище, Ким размени мнения и постигна задоволително споразумение", гласи съобщението. Ройтерс посочва, че КЦТА не уточнява какво споразумение е постигнато.

10-членната южнокорейска делегация, оглавявана от директора на Службата за национална сигурност Чун Ею Йо, направи посещение в Северна Корея с надеждата да я насърчи да преговаря със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Членовете на делегацията са най-високопоставените представители на южнокорейското правителство, които са се срещали с Ким Чен Ун, откакто той пое властта от баща си Ким Чен Ир през 2011 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във