Банкеръ Daily

Свят

Ким Чен-ун прехвърли част от правомощията си на сестра си

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е делегирал част от своите правомощия на някои близки съветници, включително на сестра си Ким Йо-чен. Това твърди разузнаването на Южна Корея. 

„В момента Йо Чен, която е вицепредседателя на ЦК на работническата партия на Пхенян, реално ръководи държавата. Изглежда, че Ким Чен Ун все още притежава абсолютната власт, но част от нея е раздадена малко по малко. Йо Чен е вторият лидер, макар Ким все още да не е избрал свой наследник“, твърди Южна Корея. 

През пролетта Северна Корея беше в центъра на спекулациите, след като върховният лидер Ким Чен Ун изчезна два пъти и се смяташе, че той е мъртъв. По време на неговото отсъствие се появиха теории, че сестрата на диктатора  може да поеме властта, но експерт разкри причините, поради които тя никога не може да управлява държавата. Крис Микул, който е прекарал години в изследване на отшелническата държава, заяви, че когато Ким Чен Ун умре - малко вероятно е неговата сестра да поеме управлението, защото дългогодишната традиция и патриархалните възгледи са част от причините жена да не може да застане начело на Северна Корея.

Династията Ким управлява Северна Корея от образуването ѝ през 1948 година. Ким Чен-ун  пое властта от баща си Ким Чен-ир след смъртта му през 2011 година. Той пък наследи управлението от своя баща – Ким Ир-сен, който управляваше от 1948 до своята смърт през 1994 година. През 2011 година се спекулираше дали Ким Чен-ун не е твърде млад, за да поеме ръководството в Пхенян, но в следващите години той успя да стабилизира властта си.

През октомври 2017 година Ким Йо-чен  бе избрана от брат си за член на Политбюро. Там тя наследи лелята на диктатора, която едно време беше влиятелна политическа фигура. Сестрата на Ким посещава заедно с него две училища близо до швейцарската столица Берн през 1990-те и началото на 2000-те години. По-късно тя учи в Северна Корея и също посещава семинари в Западна Европа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във