Банкеръ Daily

Свят

Ким Чен-ун покани Тръмп на нова среща

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е получил "много топло" писмо от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, в което той изразява желание да бъде организирана нова срещу между тях. Ние сме отворени към идеята и вече започнахме да се координираме с оглед такава среща, която ще бъде втора след историческата от 12 юни в Сингапур. Това обяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Сандърс отчете напредък в отношенията със Северна Корея и каза, че военният парад без междуконтинентални ракети в Пхенян вчера е гаранция за добронамереността на Северна Корея в процеса за денуклеаризация.

Най-съществената част от първата среща на Ким и Тръмп е подписването на документ с ангажиментът на Северна Корея "да работи в посока пълно ядрено разоръжаване на полуострова", което всъщност е повторение на обещанието, дадено от Ким Чен-ун на срещата му с южнокорейския президент Мун Дже-ин в Панмунджом през април. 

Тръмп се е съгласил да осигури гаранции за сигурността към Северна Корея, което е част от интерпретацията на Пхенян относно условията за разоръжаване. Американският президент заяви, че САЩ могат да започнат с вдигането на санкции много преди пълното разоръжаване да бъде завършено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във