Банкеръ Daily

Свят

Ким Чен Ун отслабна с 50 кг и се готви да пуска ядрения реактор

Ким Чен Ун

Северна Корея очевидно възобновява функционирането на една ядрена инсталация, а лидерът на страната се появи публично след дълго отсъствие сериозно отслабнал. Тези два факта през последните дни отново привлякоха вниманието на международните медии към херметично затворената страна, пише Дойче Веле. 

Ким Чен Ун направо се е преобразил. Севернокорейският диктатор очевидно е свалил доста от досегашното си свръхтегло. На публична среща с доброволци той преминава в добро настроение през шпалира от поданици, а куртката му пада доста свободно по тялото – това виждаме на официални снимки от събитието. Западният свят открай време следи внимателно теглото на Ким, а ето, че той явно е решил да демонстрира пред света доброто здраве, в което се намира както самият лидер, така и режимът му.

Миналата година тайните служби на Южна Корея излязоха с оценката, че Ким тежи почти 140 килограма – при ръст около 1,70. А такова съотношение не е особено здравословно, знаят специалистите. Сега обаче Ким прави впечатление на 90-килограмов човек. Според севернокорейската пропаганда Ким Чен Ун е роден на 8 януари 1984 година, но международната разузнавателна общност го смята за по-млад. Синът на Ким Чен Ир, който управлява страната си с желязна ръка, навярно е около 35-годишен.

В началото на седмицата генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Северна Корея да се откаже от разработването на ядрени оръжия, съобщава ТАСС.

Той изрази безпокойство заради  доклад на Международната агенция за атомна енергия, в който се изказват опасения, че Пхенян се е върнал към разработването на ядрени оръжия. 

"Генералният секретар е запознат с тази информация и е загрижен за това развитие на събитията. Той призовава КНДР да се въздържа от всякакви действия, свързани с ядрената енергетика при възобновяването на работата на реактора за производство на плутоний в ядрения комплекс Йонбьон", посочва се в изявление, публикувано от канцеларията на административния ръководител на международната общност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във