Банкеръ Daily

Свят

Ким Чен-ун направи важна стъпка към мирно споразумение със САЩ

Ким Чен-ун официално е наречен държавен глава на Северна Корея и главнокомандващ на севернокорейските сили в нова конституция на страната. Това може да се окаже стъпка към мирно споразумение със Съединените щати, съобщава Ройтерс.

В Новата конституция се казва, че Ким в качеството си на председател на Държавния съвет - висш управленчески орган, създаден през 2016 г. - е върховен представител на целия корейски народ, което означава държавен глава и главнокомандващ. В предишната конституция Ким беше наречен просто върховен лидер, който командва всички въоръжени сили на страната.

Северна Корея от дълго време призовава за споразумение за мир със САЩ с цел нормализиране на отношенията и приключване на техническото състояние на война, което съществува между тях, откакто Корейската война завърши с примирие вместо с договор за мир. В четвъртък бе съобщено, че Белият дом обмисля да предложи спиране на някои от санкциите срещу Северна Корея, ако правителството в Пхенян се съгласи да премахне ядрения научноизследователски център на Йонбьон и да спре ядрената си програма.  САЩ изглежда са готови да гласуват за замразяване на някои санкции от 12 до 18 месеца.

Очаква се скоро да започнат нови преговори за ядреното разоръжаване на Северна Корея, след като американският президент Доналд Тръмп се срещна в края на юни със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в така наречената демилитаризирана зона на границата с Южна Корея.

Според анализатори обаче Ким, който е трето поколение от семейството, управляващо Северна Корея, ръководи страната с желязна хватка и промяната в статута му в конституцията ще означава малка промяна за начина му на управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във