Банкеръ Daily

Свят

Ким Чен-ун е проследил още един ракетен тест

Северна Корея днес съобщи, че лидерът й Ким Чен-ун е следил изпълнението на нов тест на ракетна система, която може потенциално да да подобри капацитета на КНДР да нанася удари по цели в Южна Корея, включително по намиращи се там бази на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Вчера южнокорейската армия обяви, че е засякла две изстрелвания на снаряди от Северна Корея в морето край източните й брегове. Това е третият подобен оръжеен тест за малко повече от седмица. Според експерти със зачестяването на тези тестове КНДР иска да повиши натиска върху Вашингтон и Сеул заради буксуващите ядрени преговори и планираните американско-южнокорейски военни учения. Те смятат, че броят на тези тестове може да нарасне в следващите месеци, ако няма напредък в преговорите, съобщи БТА.

Ким е присъствал на първия тест на ракетната система в сряда и е изразил задоволство от вчерашните тестове. По негови думи те са потвърдили способността на ракетите да поддържат контролирана височина, точността им при улучване на целта и взривната мощност на бойната глава.

Южнокорейското военно ръководство заяви, че изстреляните вчера ракети са прелетели 220 км. Този обсег обхваща целия район около Сеул, където живее около половината население на Южна Корея, както и американска военна база в покрайнините на града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във