Банкеръ Daily

Свят

Ким Чен-ун бе избран за генерален секретар на управляващата партия

Ким Чен-ун

Севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун бе избран за генерален секретар на управляващата Корейска трудова партия, съобщава Ройтерс.

Делегатите са избрали Ким Чен-ун с единодушие. Той бе наречен "ръководител на революцията и център за управление и единство".

Севернокорейският лидер има почти абсолютна власт в династично управляваната затворена страна, на която застана начело след кончината на баща си през 2011 г. Година по-късно КТП избра покойния Ким Чен-ир за свой "вечен генерален секретар", а Ким Чен-ун - за "първи секретар".
Делегатите на конгреса са гласували и за попълване на състава на Централния комитет на ККП - ключов ръководен орган, който включва и могъщото Политбюро на партията. Наблюдатели останаха изненадани, че сестрата на севернокорейския лидер, Ким Йо-чен, не е в списъка на кандидатите.

По време на конгреса на партията Ким Чен-ун заяви, че Съединените щати са главният враг на Северна Корея. Той подчертава, че ключът към установяването на нови отношения между Пхенян и Вашингтон е прекратяването на враждебната политика на Съединените щати към Северна Корея.

Ким Чен-ун заяви още, че страната му трябва да продължи да развива ядрения си арсенал, но той ще бъде използван само ако враждебни сили нападнат първи Северна Корея.

Анализатори смятат, че тези изявления са опит да се окаже натиск върху бъдещата американска администрация, начело с президента Джо Байдън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във