Банкеръ Daily

Свят

Киевската полиция атакува безуспешно лагера на Саакашвили

Киевски полицаи и агенти от Службата за сигурност на Украйна се опитаха тази сутрин да задържат водача на украинската партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили в палатковия лагер край Върховната рада, но срещнаха отпор от страна на протестиращите и се отказаха. Това съобщи столичната полиция, предаде ТАСС. 

Няма задържани участници в протеста, уточниха служителите на реда.

Самият Саакашвили - бивш президент на Грузия, после губернатор на Одеска област, а днес украински опозиционер, заяви днес, че тази сутрин "хора с черни униформи" "нападнали" лагера в стремеж да го заловят.

"Те искаха да ме измъкнат от палатката, но объркаха палатките и нападнаха съседната, където спяха активисти, жестоко пребиха хората", написа Саакашвили във Фейсбук.

Според демонстранти около 6 ч сутринта неизвестни дошли в лагера и "започнали да бият всички". Неколцина били ранени. Протестиращите обвиняват за станалото полицията, а украинското МВР засега не коментира.

Саакашвили пък обвини президента Петро Порошенко. Той заяви: "Обръщам се към Порошенко: какво целите с тези провокации? Недейте да нападате и не карайте хората да се бранят! Това е мирна акция!"

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви вчера, че Саакашвили трябва в срок от 24 часа да се предаде на правоохранителните органи, след като негови привърженици му помогнаха по-рано същия ден да се изплъзне от полицейски арест.     

Луценко поясни по телевизията, че според прокуратурата представител на Саакашвили е получил 500 000 долара от украински бизнесмени, свързани с Русия, за финансиране на митинги с оглед завземане на властта в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във