Банкеръ Daily

Свят

Киев ще иска "максимални" компенсации от ЕС, ако спре санкциите за Русия

Украйна ще иска от ЕС максимални компенсации, ако Европа се откаже от политиката на санкции към Русия. Това заяви украинският вицепремиер за евроатлантическата интеграция Дмитро Кулеба, предаде ТАСС.

"Ако това (премахването на санкциите) все пак се случи, Киев трябва да получи за това решение максимални компенсации в каквато и да е форма", казва той в интервю за РБК-Украйна. Кулеба отбелязва, че задачата на украинската дипломация и "висока политика" е да не се допусне сваляне на санкциите, докато не бъде постигнат прогрес в изпълнението на минските договорености.

Киев вече забелязва смекчаване на подхода на санкционната политика на Европа към Русия, казва още вицепремиерът. "Хоп – и ги върнаха в ПАСЕ, хоп – и заговориха за връщането им в Г-7. Започнаха постоянни срещи с руското ръководство на високо равнище", отбелязва Кулеба. По думите му Киев е готов за момента, в който санкциите няма да бъдат продължени. Същевременно Украйна все още не е получила каквито и да било сигнали, че санкциите на ЕС срещу Русия няма да бъдат продължени, добавя Кулеба.

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са се съгласили, че Украйна трябва да даде на Донбас специален статут, заложен в украинския закон, посочва Кремъл, цитиран от Ройтерс. Двамата лидери са обсъдили вчера по телефона уреждането на украинската ситуация. Постигане на съгласие по въпроса за този статут би било стъпка напред към организиране на четиристранната среща на върха в нормандски формат за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев се е съгласил да даде на Донбас специален статут и да позволи да се проведат там местни избори. Но пред опасността от улични протести на сънародниците си, обвинили го, че се поддава на натиск от Москва, Зеленски по-късно каза, че изборите не трябва да бъдат произведени под заплаха и трябва да бъдат в съответствие с украинския закон, отбелязва Ройтерс.

В телефонния разговор Путин и Меркел са обсъдили и въпроса за бъдещия транзит на руски газ през територията на Украйна, поясни пресслужбата на Кремъл и припомни, че тази тема е обект на тристранни разговори, водени от Русия, Украйна и Европейската комисия.

В центъра на разговора е била и подготовката на среща на върха в нормандски формат, допълни заместник-говорителят на германското правителство Улрике Демер. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във