Банкеръ Daily

Свят

Киев се страхува от "Турски поток"

Украйна се страхува, че ще загуби целия транзит на природен газ заради "Северен поток-2" и "Турски поток", а заедно с това и сдържащия фактор срещу "руската агресия", заяви ръководителят на компанията "Нафтогаз" Андрей Коболев.

Осъществяването на "Северен поток-2" ще превърне газотранспортната мрежа на Украйна в ненужна, каза той в интервю за украинския "5 канал", цитирано от БГНЕС.

"Ние ще загубим целия транзит, защото съществува още и "Турски поток", който е много вероятно да бъде построен и пуснат в експлоатация в края на 2019 г.", посочи Коболев.

Той смята, че така Украйна ще загуби сдържащия фактор срещу "руската агресия", след като "Северен поток 2" бъде пуснат в експлоатация. "Този газопровод трябва да бъде анализиран не от гледна точка на загубата на пари, а от гледна точка на военния риск", каза Коболев.

Това обаче няма да спре европейските компании, които ще инвестират в този проект, призна той и се обяви за "класическо партньорство" с Европа. Директорът на "Нафтогаз" предлага да бъдат допуснати чуждестранни компания до управлението на газотранспортната система на Украйна в замяна на инвестиции.

Договорът между Русия и Украйна за транзита на природен газ през украинска територия изтича през 2019 г. Руският заместник-външен министър Александър Паникн заяви през февруари, че Москва е готова да продължи транзита на газа само при своите условия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във