Банкеръ Daily

Свят

Киев: Русия е смекчила позициите си в преговорите

Високопоставен съветник на украинския президент Володимир Зеленски твърди, че Русия е смекчила позицията си в преговорите за прекратяване на войната, предаде Асошиейтед прес.

Игор Жовква, заместник-началник на президентската канцелария, каза вчера, че разговорите между руските и украинските представители са станали "по-конструктивни", Русия е сменила тона и е спряла да отправя искания към Украйна да се предаде  - нещо, за което руската страна е настоявала в предишните етапи на преговорите.

Трите рунда преговори в Беларус по-рано този месец бяха последвани от видеоразговори между руски и украински преговарящи. Жовква каза, че украинските представители чувстват "умерен оптимизъм" след разговорите и добави, че ще е необходимо Зеленски и руският президент Владимир Путин да се срещнат, за да бъде постигнат голям напредък.

Висш украински служител заяви вчера, че разговорите с Русия за прекратяване на войната са много трудни, но "със сигурност има възможност за постигане на компромис" и добави, че преговорите ще продължат днес, предаде Ройтерс.

"Има фундаментални противоречия, но със сигурност има възможност за компромис" написа съветникът на президента Володимир Зеленски Михайло Подоляк в свое съобщение в "Туитър".

Преговорите бяха подновени по видеовръзка вчера. Украински служители изразиха надежда, че войната ще приключи по-рано от очакваното, и заявиха, че Москва може би започва да приема, че се е провалила да наложи със сила ново правителство в Киев. Намеквайки за възможен компромис Зеленски каза, че Украйна е готова да приеме гаранции за сигурност, в които се изключва възможността тя да стане член на НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във