Банкеръ Daily

Свят

Киев призовава за демилитаризация на АЕЦ "Запорожие"

Запорожката атомна електроцентрала, която бе поразена при обстрел през уикенда, функционира  нормално, заяви днес назначеният от Русия ръководител на местната областна администрация, цитиран от информационната агенция Интерфакс, предаде Ройтерс.

"Имаме информация от военните и представителите на руската държавна компания "Росатом", които са тук и наблюдават ситуацията. Имаме информация от тях, че всичко функционира нормално", заяви Евгений Балицки, ръководител на назначената от Русия администрация на Запорожска област.

Балицки каза, че съоръжението, което е и най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е под контрола на руските сили.

Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела срещу атомната електроцентрала в петък и през уикенда, уточни Ройтерс.

Ръководителят на украинската държавна компания за атомна енергия "Енергоатом" Петро Котин призова днес АЕЦ "Запорожие" да бъде превърната в свободна от военни действия зона, предупреждавайки за риска от ядрена катастрофа от типа на тази в Чернобил, предаде Ройтерс. Той призова екип от миротворци да бъде разположен на място.

"Решението, което изискваме от международната общност и от всички наши съюзници, е да се изтеглят нашествениците от територията на съоръжението и да се създаде демилитаризиране зона", каза Котин по телевизията. "Присъствието на мироопазващи сили в тази зона и предаването на контрола (на територията) на тях, а след това и на контрола върху станцията на украинската страна ще реши този проблем", добави той.

Въпреки че руските сили установиха контрол над централата в началото на март, тя все още се управлява от украински техници, припомни Ройтерс.

Котин посочи като особена опасност риска от обстрел срещу контейнерите с отработено ядрено гориво.

Ръководителят на "Енергоатом" определи действията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през последните пет месеца като "мудни", но заяви, че има признаци за подобрение. "Сега има развитие в тяхната позиция и се надяваме ситуацията да бъде овладяна от международните организация", добави той.

Котин заяви, че 500 руски войници и 50 единици военна техника, включително танкове, камиони и бронирани пехотни превозни средства, са на място в обекта. Украинският персонал в централата няма къде да се укрие, а двама души са били ранени при обстрела и в момента са в болница, допълни той.

Москва от своя страна също коментира случващото се. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че западните страни с влияние върху Украйна трябва да настояват Киев да спре да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във