Банкеръ Weekly

Свят

Киев погна корумпирани прокурори

Давид Сакварелидзе

За пръв път, след като преди година и половина властта в Киев се смени, бяха арестувани двама високопоставени прокурори. Повдигнатите им обвинения са за изнудване и присвояване на 3 млн. гривни (около 140 хил. долара).

При обиск в кабинетите и домовете на първия заместник-шеф на Следственото управление към Генералната прокуратура на Украйна Владимир Шапакин и на заместник-прокурора на Киевска област Александър Корниец сътрудниците на спецподразделението "Алфа" са се натъкнали на богат улов. У Шапакин са открити 330 хил. долара, 22 хил. евро, 500 хил. гривни, документи от сметки за 800 хил. гривни, както и нерегистрирано огнестрелно оръжие и боеприпаси. При обиска у Корниец са намерени 39 пакета с диаманти.

Досега в Генералната прокуратура, която се опита да потули случая, но без успех, не се е случвало подобно нещо. Не че не е имало скандали, включително и с участието на заместник генералния прокурор, но откакто Украйна е независима държава, всичко се е замитало под килима, а замесените са били уволнявани или премествани на друга работа.

Заслугата за извършените обиски принадлежи на заместник генералния прокурор Давид Сакварелидзе - бивш заместник главен прокурор на Грузия, приближен на експрезидента Михаил Саакашвили, който подобно на него потърси професионално развитие в Украйна. Самият той едва не плати за инициативата си, след като и.д. генералният прокурор Владимир Гузир започна производство срещу него, защото по време на операцията бойците от "Алфа" разбили вратата на кабинета на единия от заподозрените. Но още същия ден  след посещение при президента Петро Порошенко Гузир се отказа от обвинението. От своя страна Порошенко обяви подкрепата си за действията на Сакварелидзе, включително и за създаването на бюро за борба с корупцията в генералната прокуратура.

Въпросът, който местните медии си задаваха, е защо не са се активизирали вътрешните "системи за сигурност" на ведомството. Отговорът е, че грузинецът е заобиколил предвидените от закона процедури - не е докладвал на генералния прокурор, не е имал и заповед за обиск. Това е предотвратило изтичането на информация. А и от новоназначения Сакварелидзе никой не е очаквал, че ще наруши обичайните схеми и дори ще прибегне до помощта на силите за сигурност. По собствените му думи подготовката на операцията е продължила месец и половина.

Давид Сакварелидзе твърди, че предприемач, добиващ пясък, му се оплакал, че го изнудват, а проверката показала, че зад изнудвачите стоят смятащи се за недосегаеми шефове от генералната прокуратура. Местните медии коментират, че атаката на спецотряда е предизвикала шок сред нейните служители - най-малкото защото сред тях безгрешните са малцина. Самият заместник-прокурор на Киев обясни наличието на диаманти в сейфа си с това, че си купувал камъчета за аквариума, но му пробутали скъпоценни.

Представители на прокуратурата изтъкват, че в Украйна няма законен добив на пясък и той винаги е ставал под крилото на милиционери и прокурори. Така излиза, че Сакварелидзе защитава хора, извършващи незаконна дейност. Споменава се и името на оплакалия се бизнесмен - депутата Вячеслав Константиновски, срещу когото са заведени редица дела. Намесата на президента обаче за момента реши изхода от битката и определи като победители Сакварелидзе и "пясъчния барон", а като победени - двамата арестувани прокурори. Нещо повече, Петро Порошенко поиска от Върховната рада да промени украинските закони и да отмени пускането под гаранция на арестуваните за корупция. "Съдбата на корупционера не може да зависи от съда", заяви той по време на среща с ръководството на Одеската област, както и че борбата с корупцията трябва да започне от милиционерите, прокурорите и представителите на службите за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във