Банкеръ Daily

Свят

Киев отрича военната помощ от САЩ да е била обвързана с разследване срещу Байдън

Вадим Пристайко

Американският посланик Гордън Сондланд не е свързвал изрично предоставянето на военна помощ на Киев с разследване на бившия вицепрезидент Джо Байдън и сина му. Това заяви днес украинският външен министър Вадим Пристайко, цитиран от Ройтерс.

Тръмп и съюзниците му са обвинени от противниците си от Демократическата партия, че са замразили близо 400 милиона военна помощ за Украйна, за да упражнят натиск върху президента Володимир Зеленски да започне разследване срещу Байдън - основният съперник на Тръмп на президентските избори догодина.

"Посланик Сондланд не ни е казвал, и със сигурност не е казвал на мен, че има връзка между помощта и разследванията. Трябва да питате него", каза Пристайко, цитиран от агенция Интерфакс Украйна, имайки предвид постоянния представител на САЩ в Европейския съюз.

Пристайко заяви това ден след като американският шарже д'афер в Украйна Уилям Тейлър свидетелства на първото излъчвано по телевизията изслушване във връзка с разследването за импийчмънт на Тръмп. Тейлър каза, че на 26 юли един от подчинените му дочул, без да иска, телефонен разговор между Тръмп и Сондланд, в който президентът питал за разследванията, а Сондланд му отговорил, че украинците са готови да ги извършат. Двамата разговаряли ден след като в телефонен разговор Тръмп поискал от Зеленски да предприеме разследвания.

"Не съм видял да се прави пряка връзка между разследванията и помощта за сигурността. Да, разследванията бяха споменати в разговора между президентите, но не е имало ясна връзка между двете неща", каза Пристайко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във