Банкеръ Daily

Свят

Киев отхвърли възможност за преговори с Москва в Беларус

Президентът на Украйна Володимир Зеленски (вдясно) на фронтовата линия край Донецк, 17 февруари 2022 г.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли руско предложение за преговори в Беларус днес, заявявайки, че самият Минск е съучастник в руската инвазия, но същевременно остави възможност за преговори на други локации, предаде Ройтерс.

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк подчерта, че позицията на украинския държавен глава остава същата – само реални преговори и никакви ултиматуми.

Преди това Кремъл съобщи, че руска делегация е пристигнала в Беларус за преговори с украинската страна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни днес, делегацията в Гомел включва представители на руските министерства на външните работи и на отбраната, а също така и представители на администрацията на президента Владимир Путин.

Заради евентуалните двустранни разговори вчера Путин нареди да бъде временно прекратено настъплението на руските военни части. След отказа, то отново ще бъде възобновено, съобщи Песков.

"Доколкото украинската страна се отказа от преговорите, днес беше възобновено придвижването на основните руски части в съответствие с плана на провежданата операция", заяви Песков пред журналистите.

Той пое ангажимента представителите на руските ведомства да предоставят колкото е възможно по-пълна информация за случващото се в Украйна.

Украинските медии също публикуват новината. Към момента няма потвърждение от страна на украинските власти, че са отказали, уточнява украинската информационна агенция Униан.

Както Путин, така и украинският му колега Володимир Зеленски говориха за възможни преговори вчера, но Украйна заяви, че сблъсъците с нахлуващите руски войски са продължили и снощи, и днес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че след заповедта на Путин руските войски са влизали в сблъсъци само с „групи националисти” и не са се сражавали с редовните украински сили.

Днес правителството в Киев заяви, че руските сили атакуват редица украински градове, а в столицата са задържани руски диверсанти.

Тази сутрин руското министерство на отбраната заяви, че руснаците са превзели украинския град Мелитопол.

Песков заяви също така на брифинга си, че Русия е очаквала санкциите, наложени от Запада в отговор на инвазията, и е предприела мерки за свеждане до минимум на въздействието им върху икономиката.

Временно е забавено настъплението на руските войски в Украйна, съобщава Министерството на отбраната на Великобритания, цитирано от BBC.

Институцията на Острова твърди, че причината за това вероятно са "остри логистични трудности и силна украинска съпротива“.

"Руските сили заобикалят големите украински населени места, като оставят силите да ги обграждат и изолират“, пише в Туитър.

Превземането на столицата на Украйна, Киев, остава основната цел на Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във