Банкеръ Weekly

Свят

Кибервойната е обявена

Войниците са по местата си.

Докато светът с тревога наблюдава нарастващото напрежение между Вашингтон и Москва, американският вицепрезидент Джо Байдън обяви война на Русия. Хубавото в случая е, че при жив президент той няма право на такава инициатива, както и че обявената от него война не е истинска, а е кибервойна. Независимо от това думите му няма да останат без последствие. Първите "изстрели" са налице - спряха интернета на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в еквадорското посолство в Лондон и всички са убедени, че "военните действия" няма да се ограничат само с това.

На 14 октомври Байдън заяви, че Вашингтон ще предприеме мерки срещу Русия в отговор на кибератаките, извършени от руски хакери. В интервю за Ен Би Си той каза, че САЩ разполагат с възможности за ответен удар и той ще бъде нанесен тогава, когато "ефектът ще е най-силен". Същевременно Ен Би Си съобщи, позовавайки се на свои източници, че администрацията на президента Барак Обама е възложила на ЦРУ да проведе мащабна кибероперация срещу руските власти.

Руските хакери са обвинявани в САЩ, че се опитват да повлияят на президентските избори, помагайки на републиканския кандидат Доналд Тръмп. Те са смятани за виновни за атаката срещу пощенските сървъри на Националния комитет на Демократическата партия непосредствено преди конференцията за избиране на кандидат за Белия дом, както и за няколко последвали акции.

Бившият заместник-директор на ЦРУ Майкъл Морел заяви във връзка със заканите на Байдън, че според него именно Владимир Путин стои зад кибератаките. "Сто процента съм сигурен, че е в течение на тези неща, че ги е одобрил и че ги ръководи. Това е Путин, а не някой бюрократ от руското правителство".

Кремъл, както можеше да се очаква, не показа да е разтревожен от заплахата. Единствената новост е в това, че САЩ на такова високо равнище признават, че се занимават с подобни неща, бе коментарът на руския президент. "От американските ни приятели може да се очаква всичко - отбеляза иронично той. -  Но нима ние не знаем, че официалните органи на САЩ наблюдават и подслушват всекиго?"

Сайтът "Уикилийкс", през който минават през последните месеци хакнатите информации за Демократическата партия и нейния кандидат-президент Хилари Клинтън, постави под съмнение намеренията на Белия дом: "Ако САЩ наистина искаха да започнат кибервойна с Русия, първо, нямаше да говорят за това открито, и второ, с тези неща щеше да се занимава Агенцията за национална сигурност, а не ЦРУ", изтъкнаха от сайта, който отвъд Океана е смятан за "трибуна" на руските хакери.

На въпроса дали обществеността ще научи какъв е бил ударът, самият Байдън отговори с думите "Надявам се, че не". Тоест, американският отговор трябва да е едновременно убедителен и дискретен. Бившият агент на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, който живее в изгнание в Москва, веднага отбеляза това противоречие с коментар в Туитър: "Имам чувството, че никой не е казал на Байдън какво означава "операция под прикритие".

Един от възможните ходове, предложен от бившия командващ на силите на НАТО в Европа Джеймс Ставридис, е да бъде използвана информация, злепоставяща Путин и обкръжението му, върху която Москва няма да иска да привлича световното внимание. "Добре известно е, че има много пари, изнесени в офшорки от руски олигарси. Ако това бъде разкрито, ще е много злепоставящо и ще е пропорционален отговор", обясни Ставридис във "Форин полиси". Анализатори, цитирани от Ен Би Си, обаче предупреждават, че самата президентска администрация може да изглежда слаба и нерешителна, ако след заплахите за демонстративен отговор не последва нищо. Освен това е трудно Путин да бъде накаран да се чувства неловко, допълват те, като припомнят как отшумя аферата с Панамските досиета.

Единственият до момента реален американски отговор е спирането на интернета на Джулиан Асандж, който от 2012-а се укрива в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде съден в САЩ заради публикуването на около 100 000 класифицирани документа. На 17 октомври той остана без достъп до мрежата, а от "Уикилийкс" съобщиха, че правителството на Еквадор е предприело тази стъпка по молба на държавния секретар на САЩ Джон Кери. Показателно е, че само два дни по-рано сайтът публикува платените речи на Хилари Клинтън пред "Голдман Сакс", които тя не искаше да направи обществено достояние.

Самата Клинтън категорично защитава позицията, че САЩ трябва да отвърнат на удара. "Киберсигурността и киберборбата ще са едни от най-големите предизвикателства, пред които ще е изправен следващият президент", посочи бившият държавен секретар по време на предизборни дебати, обвинявайки Русия и лично Путин като източник на заплахата.

Колкото до Тръмп, той говори в най-общ план за нуждата от подобряване на киберсигурността, а относно хакерските атаки допуска, че те може да са дело на всеки - Русия, Китай или дори на "някой двестакилограмов, излегнал се в леглото си". Републиканският кандидат не изключва и варианта изобщо да не е имало хакерски атаки и че целта на обвиненията срещу Русия е да бъде ударен той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във