Банкеръ Daily

Свят

Кибертормозът в училищната среда нараства

Младите хора растат с "изкривен възглед за това какво е нормално, защото прекалено голяма част от това, което виждат в социалните медии, е нереална". Тази позиция изрази британският политик и държавен секретар по образованието в Англия Деймиън Хайндс. Той призова в интервю пред Би Би Си за "по-малко селфита" и повече "автентичност".

Деймиън Хайндс предупреди за нарастващ риск от онлайн тормоз и натиск на "негативните образи" в социалните медии. Изказването му бе по повод скорошен международен доклад показващ, че училищата в Англия са имали най-голям проблем с насилието в кибернетичното пространство от 48 страни, участвали в изследването.

Хайндс призова известните личности с широка популярност в социалните медии да поемат по-сериозно отговорността си за предпазването на младите хора от тормоз или вредно съдържание в интернет. Британският политик изложи резултати от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, според които учителите в Англия са по-склонни да се сблъскат с проблеми с онлайн тормоза, отколкото във всяка друга развита страна - в Англия 27% от училищните ръководители е трябвало да се справят всяка седмица с последиците от кибертормоза сред учениците, в сравнение с едва 3% в международен план.

Директорът на сектор образование в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Андреас Шлайхер заяви, че не е правилно да се очаква учителите да се справят с натиска от неправилната употреба на социалните медии. Според него е необходимо да има по-ясни разпоредби, които да подкрепят училищата в тази проблемна област. "Не мисля, че това е нещо, което можем да игнорираме и да оставим всяко училище да се оправя самостоятелно," подчерта Шлайхер.

Деймиън Хайндс призова известните личности от социалните медии да мислят повече за това, което поставят на своята платформа, за влиянието и автентичността на съдържанието, което споделят. Политикът отбеляза, че денонощното присъствие на мобилни телефони допринася за засилване на натиска и че никой не е "имунизиран от онлайн жестокостта". От новата учебна година е предвидено в Англия да се засилят уроците, свързани със значимостта на безопасното и приемливо онлайн поведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във