Банкеръ Daily

Свят

Кенеди е най-младият починал американски президент

На днешния ден през 1963 г. американският президент Джон Ф. Кенеди е застрелян в Далас, Тексас, по време на обиколка из щата. Това е станало на 22 ноември, петък в 12.30 часа местно време. Лий Харви Осуалд е обвинен за убийството на президента още същия ден (по това време все още не се е говорило за "покушение"). Осуалд е прострелян смъртно два дни по-късно в полицейския участък на Далас от Джак Руби. Пет дни след като Осуалд е убит, новият президент Линдън Б. Джонсън (вицепрезидентът на Кенеди) създава Комисията "Уорън", председателствана от председателя на Върховния съд Ърл Уорън, която да разследва покушението. Нейното заключение е, че Осуалд е единственият извършител. Разследването, проведено през 1970 г. от назначения от Конгреса Комитет по покушенията също стига до извода, че Осуалд е убиецът, но все пак добавя, че той може би е част от конспирация, имаща за цел убийството на президента. Комитетът не открива достатъчно доказателства и не посочва никой друг участник в конспирацията.

Съществуват множество теории за убийството на Кенеди, които противоречат на възприетите официални заключения. Има различни версии за това колко куршума са изстреляни, посоката, от която са изстреляни, кой куршум улучва президента и кой - губернатора.

Лий Харви Осуалд отрича да е стрелял по някого и твърди, че всичко е постановка. Според него фотографията, на която се вижда да държи оръжието на убийството, е фалшификат и може да докаже, че лицето му е монтирано върху лицето на истинския убиец. Някои от най-разпространените теории сочат за организатори на конспирацията ЦРУ, мафията, КГБ и Фидел Кастро, вицепрезидента Линдън Джонсън, съюз между военната индустрия и армията, воден от определени генерали.

Според някои от теориите Кенеди е убит заради съпротивата си срещу войната във Виетнам и отказът му да даде заповед за изпълнение на операцията "Нортуудс" и съответно да нахлуе в Куба. По-непопулярна версия е, че е убит заради съпротивата му срещу ядрената програма на Израел. Една от най-разпространените версии за убийството на Джон Кенеди е, че е убит заради това, че е отнел правото на Федералния резерв на САЩ да печата банкноти (показателно е, че едно от първите неща, което прави Линдън Джонсън след полагане на клетвата още в самолета "Еър Форс", е да възстанови правото на Фед да печата банкноти.) Другата популярна версия е, че Кенеди е убит заради намерението му да разгласи контакт на САЩ с извънземни цивилизации (тази версия се поддържа от Уилям Купър, бивш военен от Военноморския флот на САЩ).

Телевизията се превръща в основния източник, от който хората черпят информация за събитията около покушението на Кенеди. Американските телевизии минават на 24-часов режим на работа, което се случва за пръв път в историята. Погребението на Кенеди и убийството на Лий Харви Осуалд са предавани на живо из цяла Америка и по света. Убийството има изключително влияние върху обикновените американци.

На 14 март 1967 г. тялото на Кенеди е преместено в гроб в Националното гробище "Арлингтън". В гроба лежат и тленните останки на брат му Робърт. На мястото гори вечен огън.

Много от речите на Кенеди и особено тази от встъпването му в длъжност, се смятат за класика и въпреки относително краткото време, което прекарва в Белия дом и липсата на значими законодателни инициативи, американските граждани поставят Кенеди сред най-добрите президенти на страната, редом до Ейбрахам Линкълн, Джордж Вашингтон и Франклин Делано Рузвелт.

Кенеди е един от най-популярните президенти, но въпреки това има много историци, които смятат, че неговата слава е незаслужена. Въпреки че е млад и харизматичен, той не постига големи и значими успехи по време на мандата си. Широката му популярност е по-скоро резултат на оптимистичното начало, на разнообразните идеи, които Кенеди и екипът му пускат в общественото пространство. Такива са проектът "Аполо", данъчните закони, законите за премахване на сегрегацията и за гражданските права.

Личният живот на Кенеди е ахилесовата пета в представата за "добрия Кенеди". Сред обвиненията са прикриването на здравните проблеми на президента, богатата и пикантна история на извънбрачните му връзки, контактите му с организираната престъпност, забъркването на Америка във Виетнамската война, разпространяването на тайните служби по високите етажи на властта.

Джон Фицджералд Кенеди (John Fitzgerald Kennedy) (29 май 1917 - 22 ноември 1963 г.), често се изписва Джон Ф. Кенеди, JFK (Джей Еф Кей), е 35-ят президент на САЩ. Той заема тази длъжност от 1961 г. до убийството му през 1963-а.

Джон Ф. Кенеди е член на известния род Кенеди, той е считан за икона на американският либерализъм. Той е и най-младият президент в историята на Съединените американски щати - бил е на 43 години, когато е избран на тази пост (Теодор Рузвелт е бил най-младият служил като президент).

Кенеди е най-младият починал президент - той е на 46 години и 177 дни, когато е убит на 22 ноември 1963 година. Покушението често се смята за възлов момент в историята на САЩ поради силно травмиращия му ефект върху цялата нация и поради значението на JFK, който е икона за младото тогава поколение американци. Отговорът на въпроса кой точно стои зад неговото убийство остава загадка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във