Банкеръ Daily

Свят

Казахстанските банки загубиха почти 20% от цените се заради протестите в страната

Акциите на казахстанските банки Kaspi Bank и Halyk Bank паднаха в сряда съответно с по  25.1% и 17.7% на Лондонската фондова борса на фона на протестите в страната. Така акциите на Kaspi Bank се котират на нивото от 88.3 долара за един брой, което е с 28.2 долара по-ниско спрямо цените, при които затвори борсовата търговия във вторник. Котировките на Halyk Bank загубиха три долара от стойността си - до 13.8 долара за акция. Освен това, с 8.8% се сринаха ценните книжа на казахстанската компания "Казатомпром", която се занимава с добив на уран.

От 2 януари в Казахстан не спират митингите, свързани с почти двойното повишение на цената на втечнения газ, ĸoйтo  ce изпoлзвa ĸaтo aвтoмoбилнo гopивo. Новите цeни нa cиньoтo гopивo влязоха в сила oт 1 янyapи 2022 година.

Президентът Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение в Мангистауска и Алмаатинска област, а също така в най-големият град в страната Алмати /до 1992 г. се наричаше Алма Ата/, в който са най-силни опозиционните настроения, и в столицата на страната Нур-Султан. Протестите са се разширили и в други региони на страната. От тази вечер режимът на извънредно положение е въведен върху цялата територия на Казахстан.

В сряда Токаев смени първия държавен глава на републиката Нурсултан Назарбаев, който заемаше поста на председател на Съвета за сигурност, и заяви своято готовност за твърди действия. На 5 януари също така държавният глава прие оставката на правителството. Неговите членове продължават да изпълняват своите задължения до избора на нов състав на министерския съвет.

Съществена роля за икономическия потенциал на Казахстан играят природните ресурси - страната е богата на въглища, нефт, природен газ, редица черни и цветни метали, злато, уран, боксит. Значителните запаси от полезни изкопаеми привличат интереса на крупни чуждестранни компании. Държавата също полага големи усилия за привличане на чужди капитали в най-важните отрасли на икономиката. Съвместно с компаниите „Shel“, „Mobil“ и „Shevron“ се разработват проектите за транскаспийската система тръбопроводи.

В света, Казахстан заема 11-то място по запаси на нефт и 17-то място по запаси на газ. Около 80% от годишния износ на казахстански петрол се реализира в страните от Европейския съюз. Основен купувач на газ е Русия.

Към президентския дворц в Нур-Султан са изтеглени допълнителни подразделения на полицията

Подходите към двореца от проспект Мангилик Ел са затворени. Дежурят стотици служители на реда в пълна бойна екипировка. На всички места, през които може да се попадне  на територията на двореца, са разположени сътрудници на полицията.

В същото време по проспекта продължава движението на автомобили без никакви ограничения. Ситуацията остава спокойна, но по улиците няма хора.

Ситуацията в Нур-Султан един час преди настъпването на комендантския час остава спокойна. Общественият транспорт работи нормално. Но тъй като в града е изключен интернет, е невъзможно да се извика  такси през приложение.

Няма достъп до социалните мрежи почти в целия град през деня. Това засегна както мобилния интернет, така и Wi-Fi. Не работят ПОС терминалите, затова  плащанията са само кеш. Като резултат се появиха дълги опашки пред банкоматите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във