Банкеръ Daily

Свят

Казахстанската полиция арестува протестиращи срещу промяната на името на столицата

Казахстанската полиция арестува днес демонстранти, протестиращи срещу промяната на името на столицата на страната от Астана на Нурсултан, на името на президента Нурсултан Назарбаев, който подаде оставка тази седмица, предаде Франс прес.

Най-малко десетина протестиращи бяха задържани в близост до кметството, преди да бъдат освободени, съобщава един от активистите Ашкат Ахмедияров.

"Натъпкаха ни в полицейска камионетка и ни отведоха в участъка, където провериха телефоните ни. Искаха да знаят дали имаме връзки" с опозицията, каза той.
Казахстанските власти не са коментирали арестите.

Протестите в Казахстан не са законни, ако не е получено предварителното разрешение на местните власти. Те рядко дават съгласието си за прояви, свързани с политиката, отбелязва АФП.

Решението за преименуване на едномилионната столица с футуристични небостъргачи, построена на мястото на някогашни блата, беше взето вчера. Очаква се Назарбаев да запази важна роля в политиката на страната въпреки че се оттегли от президентския пост. Той запазва ключови позиции като председателството на управляващата партия и на съвета за сигурност на републиката, както и пожизнената си титла на "Баща на нацията". 

"Назарбаев разграби страната и остави милиони в бедност. Сега има столица на свое име и постави марионетка за президент. След това вероятно ще се опита да постави дъщеря си" начело на държавата, казва Ахмедияров.

Дарига Назарбаева, най-голямата дъщеря на подалия оставка президент, бе избрана вчера за председател на горната камара на парламента, припомня АФП

Facebook logo
Бъдете с нас и във