Банкеръ Daily

Свят

Казахстан ще преминава към латиница

Нурсултан Назарбаев

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев е наредил правителството да подготви преобразуване на казахската азбука от кирилица на латиница, съобщи Интерфакс.

Самата реформа ще влезе в сила след не по-малко от 2 години.

"Ще започнем подготвителна работа. Правителството трябва да състави график за преминаване на казахския език към латиница", се казва в авторска статия на президента във вестник "Егемен Казахстан" ("Независим Казахстан").

"До края на 2017 година след консултации с учени и представители на обществеността трябва да бъде разработен единен стандарт на новата казахска азбука и писменост на латиница", подчертава държавният глава.

"От 2018 година трябва да се подготвят специалисти за обучение по новата азбука и да се издадат гимназиални учебници. В близките две години трябва да се проведат организационните и методическите работи", добавя президентът.

Назарбаев уверява, че на първо време редом с латиницата ще се използва и кирилица.

76-годишният президент шести мандат (несменяем от 1991 година) и по-рано е подемал зрелищни реформи. През 1997-а столицата на страната е преместена от Алмати в град Акмола, преименуван за целта в Астана.

На дневен ред е преименуването на Астана, а преди две години Назарбаев беше предложил да се смени и името на държавата, така че да не съдържа окончанието "стан".

Facebook logo
Бъдете с нас и във