Банкеръ Daily

Свят

Катрин Колона стана министър на външните работи на Франция

Катрин Колона

Френският президент Еманюел Макрон направи промени в правителството си днес. Това се случва след като през април той беше преизбран за държавен глава. Освен това през юни предстоят ключовите парламентарни избори във Франция.

Макрон назначи за нов министър на външните работи Катрин Колона. Тя поема поста от Жан-Ив Ле Дриан. Опитен дипломат, 66-годишната дама досега бе посланик на Франция във Великобритания. Преди това тя е оглавявала дипломатическата мисия в Италия и постоянното представителство на Франция при ЮНЕСКО.

Катрин Колона е една от трите французойки, които имат личния ранг Посланик на Франция.

В продължение на девет години - от 1995 до 2004 година, тя е била официален говорител на Елисейския дворец. Това е периодът, когато поста президент на Франция се заемаше от Жак Ширак.

През юни 2005 година тя е назначена за министър - делегат по европейските работи, и заемаше тази длъжност две години.

Новото правителство

Припомняме, че в понеделник президентът Еманюел Макрон назначи Елизабет Борн, която до този момент беше министър на труда, за нов премиер на Франция. Така тя стана втората французойка в историята на страната, която ще ръководи правителството на Петата република.

Начело на кабинета Елизабет Борн смени Жан Кастекс, който подаде оставка няколко дни след официалното начало на втория мандат на Макрон.

Новият министър на въоръжените сили е Себастиен Льокорню, който е приближен на президента.

Постовете си запазиха повече министри, отколкото се очакваше. Така на практика Макрон заложи повече на приемствеността, отколкото на промяната, отбелязва в свой коментар Ройтерс.

Сред министрите, запазили своя пост, е и този на икономиката и финансите Брюно Льо Мер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във