Банкеръ Daily

Свят

Католиците празнуват Великден в домовете си

Папа Франциск и римокатолиците по света отбелязват днес в домовете си Възкресение Христово. Това е най-радостният празник в християнския календар, а тази година той е помрачен от опустошенията, нанесени от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Обикновено на този ден площадът "Свети Петър" е обсипан със свежи цветя - лалета и орхидеи го украсяват като символ на великденското послание за живот и възкресение след разпъването на Христос на кръста. Тази година обаче достъпът до павирания площад е забранен. Около него са разположени полицейски заграждения, за да не допускат десетките хиляди желаещи да чуят по обяд посланието на папата "Urbi et Orbi" (Към Града и Света) и благословията му.

Подобно на римокатолическите свещеници по света Франциск ще отслужи тържествената литургия в почти празната базилика "Свети Петър", а вярващите ще могат да я гледат по телевизията у дома. Вместо да се появи на балкона на катедралата, за да предаде посланието си, той ще говори пред гроба на Свети Петър, с което ще подчертае важността на уединението, на което е подложено човечеството заради мерките срещу разпространяването на заразата, отбелязва БТА.

Този сценарий се повтаря днес по света. Богомолците или си стоят вкъщи, или спазват социална дистанция в храмовете, където все още се извършват публични богослужения. Снощи, в навечерието на празника, папа Франциск прикани вярващите да не позволят на мрака и тъгата заради Ковид-19 да отнемат тяхната надежда за по-добро бъдеще. Същото послание отеква днес из празните черкви по света, а също и по Светите земи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във