Банкеръ Daily

Свят

"Катимерини": Спорът между София и Скопие създава пукнатина в НАТО

Настойчивостта на България да блокира започването на преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз рискува да създаде още една пукнатина в югоизточното крило на НАТО, където вече съществуват дълбоки разногласия между Турция и Гърция, пише гръцкият в. "Катимерини".

Изданието посочва, че между София и Скопие се очертава нов сблъсък заради противоречия на етническа основа, датиращи от два века.

И двете страни са ключови членки на НАТО в региона - България с ролята й в наблюдението в региона на Черно море и Южна Русия, а Северна Македония - като буферна зона срещу по-нататъшното разпространение на руското влияние в сърцето на Балканите, отбелязва "Катимерини". Разногласията между двете държави все още не безпокоят алианса, който смята, че те са "европейски въпрос, който трябва да се реши от ЕС", пише вестникът.

Дори и да е така, българската блокада за членството на Република Северна Македония в ЕС не произтича от критериите за членство, като нужда от засилване на демокрацията или борба с корупцията, а се базира на исторически твърдения, които подклаждат национализъм и в двете страни, и това скоро би могло да повлияе на НАТО, ако разногласията не бъдат преодолени, коментира вестникът.

"Катимерини" посочва, че антибългарските настроения в Република Северна Македония нарастват и отношението на Скопие към София става все по-агресивно. Властите в Скопие отхвърлиха искането на България да участва в контрола на въздушното пространство на Северна Македония и се отказаха от участие в проекта за българската АЕЦ Белене; същевременно България се подготвя за избори следващата пролет, а политическият елит залага на националните чувства, изтъква "Катимерини".

Facebook logo
Бъдете с нас и във