Банкеръ Daily

Свят

Катедралата "Свети Павел" и "Галерията на шепота"

Лято е - време на почивка и мечти. Всеки човек има свой си списък с желания, но малцина от нас успяват все пак да ги осъществят. Но, най-важното е да се чувстваме добре, където и да сме. И да направим поне едно от нещата, за които си мечтаем.

На днешния ден през 1666 г. е избухнал Големият пожар в Лондон (от 2 до 5 септември), който гори три дни и унищожава 10 000 сгради, включително катедралата "Свети Павел" (Saint Paul's Cathedral). Тя е разположена на хълма Лъдгейт в центъра на Лондонското сити - историческото сърце на Лондон, някогашния древноримски град Лондиниум (Londinium) основан през 47 година като търговско пристанище, около който с вековете се е разраствал съвременният град. Катедралата е само на 300 м северно от река Темза - най-голямата Англия с дължина 346 километра. Тя е плавателна почти по цялото си течение. В долното ѝ течение има силно влияние на приливите. До Лондон достигат морски съдове, поради което има голямо транспортно-икономическо значение. Катедралата е главната църква на Лондонския диоцез на Църквата на Англия, седалище на епископа на Лондон.

Катедралата "Сейнт Пол" е символичното сърце на Лондон и е трета по големина в света. Датира от 17 век и е дело на архитекта сър Кристофър Рен (Sir Christopher Wren), който е погребан в криптата. Той е известен през 17 век английски астроном, геометрик, математик, физик и един от най-великите архитекти на Англия за своето време. Рен е проектирал 53 църкви в Лондон, сред които и катедралата "Сейнт Пол", както и множество светски сгради. Той е един от основателите на Британското кралско научно дружество, чийто президент е от 1680 до 1682-а. Научните му трудове били много почитани от сър Исак Нютон и Блез Паскал.

Куполът на Катедралата "Сейнт Пол" е висок 110 м и широк 34 м и е втори по големина в света и е надминат единствено от този на базиликата "Свети Петър" в Рим. Около него се намира "Галерията на шепота" - внимавайте какво говорите, чува се и най-слабият шепот, издаден от другия край на дългата галерия.

Съвременната конструкция на катедралата е построена през 17 век и е четвъртата по ред катедрала, изграждана на това място. Предишната сграда изгаря по време на големия Лондонски пожар. Строителството започва през 1675 г. и работата приключва на 20 октомври 1708 г., точно на 76-я рожден ден на архитекта сър Кристофър Рен. Конструкцията на сградата е изградена в стил характерен за Ренесанса или късния барок. Тази комбинация от двата стила се появяват в много църкви, дело на Кристофър Рен. Големият купол на църквата е повлиян от базиликата "Св. Петър" в Рим. С височина от 108 метра, катедралата "Сейнт Пол" заема място сред най-високите сгради в Лондон. В северозападната кула на храма има 13 камбани, всяка от които издава различен тон на звънене. В югозападната кула има само четири камбани, но една от тях е грандиозната близо 17-тонна камбана, която носи името Велики Павел. Датираща от 1881 г. тя е най-голямата камбана на Британския остров.

През 70-те години на 20-я век се разгръща мащабно строителство на високи офисни сгради като 40-етажния, или 180-метров, екологичен небостъргач Мери Екс, построен в периода между 2001 и 2004 г., отнема първенството на Катедралата.

През миналите векове Катедралата "Свети Павел" е била арена на религиозната служба по случай диамантения юбилей на Кралица Виктория. "Свети Павел" е мястото, където сключват брак принц Чарлз, принц на Уелс и лейди Даяна Спенсър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във