Банкеръ Daily

"Уолстрийт джърнъл":

Катастрофа чака Афганистан след американското изтегляне

Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес с афганистанския си колега Ашраф Гани, а Белият дом казва, че е решен да предостави на Афганистан "дипломатическа, икономическа и хуманитарна помощ". Това обаче не е особена утеха, след като талибаните са в настъпление в Афганистан, пише в. "Уолстрийт джърнъл" и подчертава, че страната е заплашена от катастрофа.

Байдън заяви през април, че американските войски ще напуснат Афганистан до 11 септември, а коалиционните сили се изтеглят по-бързо от очакваното. Представител на ООН каза тази седмица, че от май талибаните са превзели над 50 от близо 400-те афганистански окръга. В много райони боевете продължават. 

По оценки на информационния сайт "Лонг уор джърнъл" около 8,5 милиона афганистанци живеят под контрола на талибаните, а над 13 милиона са в спорни зони. Тези бройки ще продължат да се увеличават, ако Байдън не направи промяна в политиката. Повечето от наскоро превзетите окръзи обхващат територии около провинциални столици, а талибаните ще продължат своето настъпление, след като американските и коалиционните войски си тръгнат. Разузнавателната общност смята, че Кабул може да бъде превзет шест месеца след края на американското изтегляне, посочва "Уолстрийт джърнъл".

На много места правителствените сили просто оставят талибаните да установят контрол върху територията. Афганистанското правителство определя тези действия като тактическо отстъпление, но при тях биват изоставяни скъпи оръжия и автомобилна техника. Макар афганистанските сили да имат ограничен успех, те стават все по-слаби без американската военновъздушна мощ. А лагерът на поддръжниците на идеята за "край на вечните войни", които от години настояват, че истинският проблем е американското присъствие, забележително мълчи за бавно настъпващото бедствие, коментира вестникът.

Байдън обеща да изведе от Афганистан хиляди преводачи преди изтеглянето на войските, като увери, че афганистанците, помагали на американската армия, "няма да бъдат изоставени", посочва в. "Гардиън". Служители казаха, че правителството на САЩ е ускорило планирането на евакуацията на афганистанските преводачи и техните семейства до други страни, преди американската армия да завърши своето изтегляне от Афганистан. Според републиканския конгресмен Майк Маккол евакуацията на застрашените афганистанци заедно с техните семейства ще включва общо около 50 000 души. По думите му сред страните, които може да ги приемат, са Обединените арабски емирства, Бахрейн, Катар и Кувейт, отбелязва изданието.

Решението на американското правителство може да разпали усещане за криза в Афганистан преди срещата на Байдън с Гани във Вашингтон, чиято цел е да покаже усещане за партньорство въпреки военното изтегляне на САЩ, коментира "Гардиън".

Приблизително 650 американски военнослужещи се очаква да останат в Афганистан, за да осигурят безопасността на американските дипломати, след като основната част от военния контингент на САЩ се изтегли от страната, което в общи линии предстои да се случи през следващите две седмици, съобщиха американски служители пред Асошиейтед прес.

Освен това неколкостотин американски войници ще останат на летището в Кабул, евентуално до септември, за да помогнат на турските военнослужещи да поддържат сигурността му, като временна мярка, докато не стартира по-официална, водена от Турция, операция по охрана на летището, допълниха служителите. По думите им САЩ очакват командването на американските и коалиционните сили, висшият офицерски състав и по-голяма част от войските да се изтеглят от Афганистан до 4 юли или скоро след това.

Служителите не дадоха повече подробности за изтеглянето и пожелаха да останат анонимни, отбелязва АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във