Банкеръ Daily

Свят

Каталунските сепаратисти внесоха законопроект за отделяне от Испания

Коалицията на сепаратистките партии "Заедно за ДА" и "Кандидати за народно единство", които управляват в испанската провинция Каталуня, внесе в регионалния парламент закон, който трябва да послужи като преходна конституция, ако на предстоящ референдум бъде взето решение за отделяне от Испания, съобщи ТАСС.

Депутатите твърдят, (е "законът за юридическия преход", който има 89 члена, ще влезе в сила в случай на победа на привържениците на независимостта. Целта му е да осигури правна рамка за създаване на учредително събрание, което ще бъде натоварено с основаването на новата Каталунска република, докато бъдат произведени избори.

Предстои законът да бъде гласуван от регионалния парламент. Централната власти може да го оспорят в Конституционния съд. 

Отношенията между централната власт в Испания и Каталунската автономна област се обтегнаха още повече след като премиерът на областта Карлес Пучдемон обяви през юни датата за провеждане на нов референдум за независимост въпреки предупрежденията от Мадрид. Въпросът, на който каталунци ще отговарят на 1 октомври, е "Искате ли Каталуния да бъде независима държава във вид на република?". Според властите в Мадрид и специалисти по право провеждането на подобен референдум е противоконституционно.

Очакванията са властите в Мадрид да направят всичко по силите си, за да осуетят опита на областта, която произвежда една пета от брутния вътрешен продукт на страната, да се отдели от Испания.

Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария счита референдума за празна заплаха. "Могат да обявят референдум колкото пъти искат и да го отложат с колкото седмици искат, и да проведат колкото искат събития, но той няма да се проведе", коментира тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във