Банкеръ Daily

Свят

Каталунският парламент няма да гласува за независимост

Полиция охранява каталунския парламент

Ръководството на каталунския парламент си е взело бележка за резултатите от спорния референдум за независимост, произведен миналата седмица, но поне засега няма да подложи резултатите на обичайните парламентарни процедури, предаде Асошиейтед прес, цитирайки служител на областното събрание.

Цитираният служител заяви, че ръководството на регионалния парламент няма да предприеме никакви действия, освен да потвърди получаването на резултатите от референдума, предадени в петък от регионалното правителство.

Каталунските власти са готови да изслушат алтернативни предложения на Мадрид във връзка с референдума за отделяне на автономната област от Испания, заяви междувременно регионалният министър на външните работи Раул Ромева.

"Готови сме да седнем на масата за преговори. Ако  (испанските власти) искат да направят предложение, ние сме готови да ги изслушаме. Ако имат какво да предложат, за да бъде уреден въпросът с други методи, то ние сме готови да изслушаме подобно предложение", каза Ромева в интервю за телевизия Си Ен Ен.

"Искаме да седнем на масата за преговори. Надяваме се ЕС да убеди испанските власти в това", посочи още Ромева. По думите му за Каталуния, Испания и Европейския съюз няма друго решение.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон все още не е съобщил какво послание ще отправи към регионалния парламент в 18 ч (19 ч българско време) днес. Сепаратистки политици заявиха, че очакват декларация, основаваща се на резултатите от спорния референдум за независимост, произведен на 1 октомври.

Полицията охранява обществените сгради и затвори парка около регионалния парламент в Барселона, защото евентуална декларация за независимост тази вечер вероятно ще доведе до остра реакция на централните испански власти, отбелязва АП. Каталунската полиция Мосос д'Ескуадра се разположи в околностите още призори, за да попречи на навлизането на протестиращи за или против независимостта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във