Банкеръ Daily

Свят

Каталунският лидер Карлес Пучдемон бе заплашен със затвор

Лидерът на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв път бе заплашен от испанските власти със затвор заради ролята му в спорния референдум за независимост на Каталуния, съобщи ДПА.

Главният прокурор Хосе Мануел заяви в интервю за радио "Онда серо", че не е изключено Пучдемон да влезе в затвора заради злоупотреба с публични средства наред с други закононарушения.

Пучдемон пък обвини централното правителство в Мадрид в налагане на извънредно положение, след като Гражданската полиция на Испания замрази средствата на региона и арестува 13 висши длъжностни лица.

"Правителството де факто отмени автономията на Каталуния и наложи извънредно положение", заяви каталунският президент Карлес Пучдемон след  арестите, обвинявайки правителството на Мариано Рахой, че е „тоталитарно" и нарушава „основните права".

Миналата седмица  властите в Мадрид обявиха, че Испания ще засили контрола си върху разходите на Каталуния, за да попречи на региона да използва средства за организиране на референдум за независимост.

На 6 септември местният парламент в Каталуния одобри закона за референдума за независимост, който Мадрид смята за незаконен. След това бе подписано постановление за провеждане на плебисцит на 1 октомври. Освен това бе гласуван закон, който ще регулира оттеглянето от Испания, ако поддръжниците на "развода" надделеят на вота. Испанското правителство вече обжалва сепаратистките решения пред Конституционния съд. Централното правителство се позовава на конституцията и казва, че отделна автономна общност не може да проведе валиден плебисцит без споразумение с Мадрид.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във