Банкеръ Daily

Свят

Каталунски лидер се надява Педро Санчес да проведе референдум за независимост на областта

Жорди Санчес

Вкараният в затвора каталунски лидер Жорди Санчес изрази вчера предположението си, че премиерът на Испания Педро Санчес може да проведе референдум за независимостта на Каталуня, за да си осигури втори премиерски мандат, предаде Ройтерс.

Жорди Санчес, който е лидер на листата на сепаратистката Европейска демократична партия на Каталуния на парламентарните избори в Испания този месец, заяви на пресконференция в затвора в Мадрид, че евентуалната необходимост от коалиционни споразумения ще тласне Педро Санчес към сътрудничество.

Според Жорди Санчес политическите обстоятелства може да принудят Педро Санчес да преосмисли противопоставянето си на референдум за Каталуня.

Каталунското сепаратистко движение настоява каталунците да получат възможността демократично да изразят волята си, каза още Жорди Санчес, като подчерта, че рано или късно испанската социалистическа партия ще се съгласи това да се случи. В противен случай ще се стигне или до перманентно блокиране на дебата за каталунската независимост, или до проправяне на пътя към правителството на десни партии, твърди Жорди Санчес.

Срещу Жорди Санчес са повдигнати обвинения в противодържавна дейност заради участието му в организирането на референдума за независимост на Каталуня през 2017 г.

Социалистическата партия на премиера Педро Санчес се очаква да получи най-силен резултат на изборите, но вероятно ще се нуждае от подкрепата на една или повече партии, за да се сдобие с парламентарно мнозинство.

В интервю за испанско радио, дадено след изказването на Жорди Санчес, Педро Санчес заяви, че няма да има "нито референдум, нито независимост" за Каталуния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във