Банкеръ Weekly

Свят

Каталуния взе главата на Санчес

Протест в Мадрид срещу правителството и сепаратизма

Испания е изправена пред трети парламентарни избори за по-малко от четири години, след като десните и каталунските партии отхвърлиха проектобюджета на социалистическия кабинет на Педро Санчес. Решаваща роля за неуспеха имаха каталунските националисти, които още преди вота бяха обявили, че няма да го подкрепят, след като правителството отказа да преговаря за независимостта на размирната област.

Напрежението между управляващата Социалистическа партия и каталунците се покачи във връзка със започналия в Мадрид процес срещу 12 сепаратистки лидери, участвали в опита за обявяване на независимост през 2017-а. Подсъдимите, сред които е бившият регионален вицепремиер Ориол Жункерас и още деветима бивши министри, са застрашени от присъди от по 25 години затвор по обвинения в бунт, неподчинение на властите и злоупотреба с правомощия.

Каталунските парламентаристи се надяваха да преговарят със социалистите за варианти за самоопределение, включително и за признат от испанската държава референдум. Министърът на финансите Мария Хесус Монтеро обаче заяви на 12 февруари, че правителството нито желае, нито има право да води преговори извън рамките на конституцията, която не разрешава отцепването на области от Испания.

Санчес пое властта, след като през юни 2018-а бившият премиер от консервативната Народна партия Мариано Рахой изгуби вот на доверие и подаде оставка. Кабинетът му се крепеше на крехка коалиция между социалистите, радикалната левица от "Подемос" и 17 депутати от каталунски и баски сепаратистки партии. Последните дадоха подкрепата си, разчитайки на това, че лявото правителство ще е по-благосклонно към исканията им след твърдия отпор на Рахой. Сега обаче се стигна до критичния момент, когато сътрудничеството им с кабинета стана невъзможно.

Педро Санчес разчита на това, че ще успее да мобилизира левите гласоподаватели преди изборите, които ще се състоят през април, коментират испанските медии. Правителството му направи много за съживяването на испанската система за социални грижи, която беше в колапс след мерките за икономии, наложени от кабинета на Народната партия, управлявала от 2011-а до 2018 година.

Според повечето наблюдатели диктатурата на Франко между 1939-а и 1975-а е имунизирала Испания от крайнодесни течения, каквито отбелязват възход в Европа през последните години. Въпреки това радикалната партия "Вокс", която е определяна като ислямофобска и антифеминистка, набира популярност. Според социологически проучвания от края на януари нейната популярност се увеличава и тя би спечелила 6.5 на сто от вота при 3.7 през декември. Ако към нея се прибавят евентуалните 14.9%  за Народната партия и 17.7 за реформаторската дясна партия "Сиудаданос" ("Гражданите"), това открива възможност за формиране на дясна коалиция.

Същевременно социалистите в момента се радват на подкрепата на 30 на сто от гласоподавателите, а радикалната левица от "Подемос" - на 15.4. При един такъв развой левите и десните сили ще имат сумарно близки резултати и е възможно нито на едните, нито на другите да им стигнат силите за формиране на правителство. Тогава отново ключови ще станат гласовете на националистическите каталунски и баски депутати, които вече събориха Санчес, но никога не биха си сътрудничели и с десницата. Иначе казано, Испания е изправена пред дълъг период на нестабилност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във