Банкеръ Daily

Свят

Катайнен: ЕС работи по контрамерки срещу митата на Тръмп

Европейският съюз работи по контрамерки на американските мита върху вноса на алуминий и стомана, които американският президент Доналд Тръмп подписа снощи, съобщи БНР. Това заяви еврокомисарят, отговарящ за работните места, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен. Той обаче изрази надежда, че европейската общност трябва да бъде изключена от американските мерки. 

"Тъй като компаниите от ЕС не са източник на нечестна търговия, а също така нашите компании и Общността не носят заплаха за сигурността, то трябва да бъдем изключени от действието на тези мита. Ясно е, че имаме нужда от диалог със Съединените щати", посочи еврокомисарят. 

По думите на Катайнен при най-лош сценарий ЕС е готов да подаде иск срещу САЩ пред съда на Световната търговска организация. 

Указът на Тръмп въвежда мита от 25% върху вноса на стомана и 10% върху този на алуминий, с цел да защити местните производители. Китай описа мерките на Тръмп като атака срещу световната търговия, а недоволството си изрази и Япония. 

Между Европейския съюз и САЩ няма търговска война, заяви от София комисарят по бюджета и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Той изрази надеждата си, че Вашингтон бързо ще преосмисли изолационистката си политика:

"Можем само да се надяваме, че Съединените щати ще разберат достатъчно бързо, че с това поведение сами си вредят. В такъв случай ще говорим за временно явление. Ние, Европейският съюз, не искаме дългосрочна ескалация в отношенията ни".

Facebook logo
Бъдете с нас и във