Банкеръ Daily

Свят

Касим-Жомарт Токаев официално е президент на Казахстан

Касим-Жомарт Токаев

Касим-Жомарт Токаев, който спечели над 70% от гласовете на изборите на 9 юни, днес  положи клетва пред народа на Казахстан и официално встъпи в длъжност като президент на страната, съобщават от ТАСС.
Токаев наследи дългогодишния държавен глава Нурсултан Назарбаев - първият президент на независим Казахстан, който се оттегли изненадващо през март.

Церемонията се проведе в казахстанския Дворец на независимостта, а Токаев се закле сложил ръка върху конституцията на страната.

На церемонията бе изпълнен държавният химн и прозвучаха артилерийски залпове, в присъствието на Назарбаев, депутати, членове на Конституционния съвет, съдии от Върховния съд и министри.

Република Казахстан е страна в централната част на Евразия. Граничи с Русия, Китай, Киргистан, Узбекистан и Туркменистан. Казахстан има брегова ивица на Каспийско и Аралско море. Държавата е изцяло разположена в Азия, а малка северозападна част от страната е в Европа. Казахстан е сред най-големите държави в света, като с територия от 2 724 900 кв. км, тя се на девето място.

Казахстан е президентска република. Държавният глава е главнокомандващ на армията и има право на вето върху законите, приети от парламента. Срокът на пълномощията на президента е 5 години.

Страната е стабилна политически. Подобрени са отношенията с Русия, добри са връзките с Китай. Казахстан поддържа активни контакти и със САЩ, които търсят лоби сред бившите съветски републики за участие в стратегическите проекти в Централна Азия.

В Източен и Централен Казахстан живеят 15-20 хил. българи, преселени насилствено от Крим, Бесарабия и Таврия след Втората световна война. Заедно с тях са преселвани и гагаузи от Бесарабия, които тук се самоопределят като българи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във