Банкеръ Daily

Свят

Картина на Клод Моне смени собственика си за рекордните 110.7 млн. долара

Наддаването за "Les Meules" е започнало от 55 млн. долара и е спечелено от дама в залата, чиято самоличност не бе разкрита.

Пейзаж от Клод Моне, рисуван през 1890 г., смени собственика си за сумата от 110.7 млн. долара на търг на Sotheby’s в Ню Йорк. Цената е рекорд за художника импресионист, отбелязват от Bloomberg. "Les Meules" е първата картина на импресионист, за която са платени повече от 100 милиона долара.

Първоначалната оценка на творбата е била за 55 млн. долара. Окончателната цена включва и данъците върху покупко-продажбата.

Наддаването за "Les Meules" е спечелено от дама в залата, но самоличността й не бе разкрита.

Клод Моне (Claude Monet), роден като Оскар Клод Моне, е френски художник, основател, водач и защитник на стила импресионизъм. Считан е за модел на импресионист, тъй като неговото отдаване на идеалите на импресионизма не се променя през цялата му продължителна кариера. За това допринася и фактът, че една от неговите картини ("Импресия, Изгряващо слънце", Париж, 1872 г.) дава и името на движението. Днес тя се намира в Музея "Мормотан Моне" в Париж.

Моне прекарва младостта си в Хавър, като през април 1851 г. постъпва в местната гимназия. Там първо се отличава като карикатурист, като продава свои карикатури за по 10-20 франка. Моне взима първите си уроци по рисуване при Жан-Франсоа Ошар, бивш ученик на Жан-Луи Давид. През 1856/1857 г. по плажовете на Нормандия Моне среща своя ментор Южен Буден. Именно той научава Моне да използва маслени бои. Освен това Моне е въведен в пленеризма от Буден и така започва да твори пейзажи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във