Банкеръ Daily

Свят

Кари Лам: Китайският закон за национална сигурност няма да засегне свободите в Хонконг

Главният администратор на Хонконг Кари Лам заяви днес, че новият китайски законопроект за националната сигурност в специалния административен район, който се обсъжда в парламента на Китай, няма да засегне правата и свободите в града, въпреки масовите опасения, предаде Ройтерс.

Тези, които се притесняват, трябва да изчакат да чуят подробностите от предложението, каза тя.

Приемането на закона за националната сигурност няма да противоречи на никакви конституционни и правни норми, включително на Основния закон на Хонконг, подчерта Лам, цитирана от ТАСС. Тя отрече твърдението на Асоциацията на хонконгските адвокати, че китайският парламент няма правомощия да приеме закона.

Лам отхвърли и критиките на западни държави, изразили възмущение от законопроекта. "Нито една страна по света няма да допусне във важен въпрос като националната сигурност да има пропуски", подчерта тя и отбеляза, че самият Хонконг не е успял да приеме такъв закон за последните 23 години и едва ли ще успее в обозримото бъдеще. Затова китайският парламент пое отговорността за подобна законодателна стъпка", допълни Кари Лам.

Миналата седмица Пекин разкри планове да наложи на Хонконг закон за националната сигурност, насочен срещу сепаратизма, вредителството и терористичната дейност. Той може да доведе до откриване на бази на китайски разузнавателни агенции в града, отбелязва Ройтерс.

Разположеният в Хонконг гарнизон на Народноосвободителната армия на Китай изрази решителна подкрепа на законопроекта. "Това важно решение цели да се предотвратяват всякакви опити за подкопаване на националното единство, сепаратизъм и външна намеса (в работите на Хонконг)", заяви командващият военната част Чън Даосян, цитиран от ТАСС.

Търсенето на виртуални частни мрежи (VPN) в Хонконг се е увеличило над шест пъти в четвъртък, след като Китай предложи новия законопроект за националната сигурност. Този нарастване е израз на опасенията за защитата на личните данни в интернет, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във