Банкеръ Weekly

Свят

Каре аса или лидери от запаса

Ангела Меркел
S 250 1018a8fd 5f0e 44b0 a016 19b61dfbb942
S 250 e41712de 6634 4465 91ba de6b88e27bc8
S 250 86107ee5 d4da 444a be96 190ce10e5561

"Политиката е изкуство на възможното" е казал навремето Ото фон Бисмарк. И затова през днешното ситно сито на предизвикателствата от пандемията преминаха само онези лидери, които намериха възможни решения в най-правилния момент. Големите политически играчи показаха класата си, а на останалите не им остана нищо друго, освен да припкат след тях. Или да недоволстват с половин уста.

 

Ангела Меркел - Госпожа Перфектна  

Германката е начело на държавата от 15 години, но днес е по-популярна от всякога. В края на 2021-а тя ще завърши своя четвърти мандат като канцлер и ще се оттегли. През цялата година партиите във Федералната република й търсиха наследник, но всеки, сравнен със "съвършената" фрау Меркел, изглеждаше семпъл и на ниско ниво. "Човек не може да си представи Германия без нея", коментира Паскал Тибо, кореспондент на "Радио Франс Ентернасионал" за Германия. 

При пандемията, върнала цивилизацията поне три десетилетия назад, Меркел успя да блесне с балансираните си навременни решения и да покаже на света как се управлява в условията на глобална криза. Без изобщо да се съобразява с хорското мнение, тя на два пъти напълно затвори страната си. Отсичайки с прусашка непоколебимост, че не може да контролира появата на болести и вируси, но може да спре разпространението им. И, че всички германци трябва да се съобразят с това, без значение дали им харесва. 

Освен решителна, Меркел е и праволинейно целеустремена: финанси, банки, евро, бежанци, коронавирус - тя винаги следва собствения си курс. Или поне така изглежда на пръв поглед. През 2015-та отвори Германия за над милион мигранти и светкавично се нареди сред най-мразените политици. Впоследствие, когато осъзна какво е направила, тихомълком поправи грешката си и върна "по-подозрителните" бежанци по родните им страни.

Ако трябва да обобщим, 2020 г. подпечата оставането на Ангела Меркел в историята на Германия като голям политик.

 

Доналд Тръмп - Господин за един мандат

Със сигурност Доналд Тръмп дълго ще помни годината, в която завинаги затръшна вратата на Белия дом зад гърба си. Победен на изборите от човек, когото наричашe неадекватен, луд и смахнат.

През годината Тръмп показа, че е силен в словесните изхвърляния, обидите и обвиненията, но пред собственото си его трепери и се гъне като тръстика. Заради екстравагантността му, американците платиха много висока цена: над 300 000 жертви на коронавируса. И то само по една единствена причина - президентът осъзна какво се случва, едва когато бе приет в болница. После наложи ограничителни мерки, които американците определиха като драконовски, а "останалите" - като закъснели.

Преди четири години този човек спечели изборите под знака на абревиатурата MAGA - Make America Great Again (Да направим Америка отново велика). Е, не успя, защото остана верен на себе си: днес обещае в Туитър едно, а утре - пак в Туитър - обясни кой точно му е попречил да изпълни обещанието си. 

Най-удовлетворени от неговото управление май бяха "световните конспиратори", че най-после се намери държавен глава, публично заклеймил Китай като умишлен създател и разпространител на корона заразата. В световен мащаб, естествено.

На изпроводяк Тръмп реши да се "бори" с резултатите от президентските избори, защото били фалшифицирани. Това му намерение е без прецедент в новата история на САЩ, но... какво да се прави. Тръмп си е Тръмп - след като цял мандат се бори срещу "новината", че бил спечелил с подкрепата на Путин, защо наследникът му да е света вода ненапита?

 

Борис Джонсън - Господин ще си ходя, няма да си ходя 

Когато преди година пое властта, Борис Джонсън обеща, че на 10 октомври 2020-а Великобритания - със или без сделка - излиза от Европейския съюз. Когато обаче денят "Х" дойде, той обърна палачинката и реши да поднови преговорите, разчитайки, че пасивният Брюксел няма да му откаже. Накрая - в навечерието на коледните и новогодишните празници и след отлагането на Брексит цели пет пъти, британското правителство отхвърли удължаването на процеса до 2021 година.

През цялото време Джонсън изглежда като човек, който стреля напосоки. Хем не иска Обединеното кралство да продължава с плащането на "членския внос" за ЕС, хем не желае да се откаже от правомощията, които тази вноска му гарантира. Настояваше за запазване на преференциите за ползване на европейския пазар, но без да допуска европейските риболовни кораби в британски води. 

Заради "мъдрите" му решения десетки хиляди малки и средни предприятия са на път да фалират, защото няма кой да работи в тях, няма къде да продават, няма откъде да внасят суровини и заготовки, а липсата на сделка е на път да разтърси и финансовите пазари. Като прибавим и глобалната изолация, в която Великобритания започва да потъва заради новооткрития "островен" щам на коронавируса, ситуацията започва да изглежда съвсем безнадеждна.

За сметка на политическите си провали обаче, през годината Борис Джонсън отбеляза няколко лични успеха: изгони от Консервативната партия 21 непослушни депутати, сред които собствения си брат Джо Джонсън и внука на Уинстън Чърчил - Никълъс Соумс, успя да се разведе, успя да се ожени и отново да стане баща. 

 

Реджеп Ердоган - Господин Изгода

Турският президент Реджеп Ердоган имаше силна година. Малко са конфликтите, в които не е взел участие, но още по-малко са конфликтите, в които не би взел участие, ако перифразираме Джозеф Хелър.

Заради "газовите" спорове с Кипър и Гърция в Източното Средиземноморие, Анкара беше заплашена със санкции от Брюксел. Точно преди срещата на лидерите от общността през октомври, Едроган изтегли проучвателния кораб "Оруч рейс", отнесе похвалите и отърва санкциите. После върна кораба, за да го изтегли за втори път - преди срещата на върха през декември.

Ответният удар бе в същата стилистика - лидерите на ЕС наложиха на Турция минимални ограничения срещу лица и компании, свързани със сондажите, и отложиха налагането на по-строги санкции за март. Единственият ръководител, който твърдо застана зад Кипър и Гърция бе Еманюел Макрон.

Горе-долу по същата "рецепта" се разви и отношението на Евросъюза към Турция заради войната между Армения и Азербайджан.

Всички недоволстваха по принцип, а Германия, България, Италия, Испания и Унгария се противопоставиха на санкциите съвсем конкретно. Само Макрон не изневери на себе си и поради тази причина се оказа единствения държавен глава, на когото Ердоган - лично и на всеослушание - препоръча да иде на психиатър.

Станимир Вълков

Facebook logo
Бъдете с нас и във