Банкеръ Daily

Свят

Карантинните мерки не изчистиха градския въздух, както се очакваше

Карантинните мерки по време на първата пандемична вълна са оказали много по-слаб ефект върху качеството на градския въздух, отколкото се смяташе първоначално, предаде Ройтерс, позовавайки се на изследване, обхванало 11 града по света - от Ухан, Китай, до Ню Йорк, САЩ.

Докато милиони останаха по домовете си, концентрациите във въздуха на азотен диоксид - ключов замърсител, отделян от трафика и свързван с респираторни инфекции и рак, са спаднали с между 10 и 50 процента, според публикация в сп. "Сайънс адвансис". 

В същото време обаче концентрациите на озон, който могат да причини болки в гърдите, да навредят на белодробната тъкан и да влошат състояния като астма, са се увеличили с между два и 30 процента в различни градове, са установили изследователите, след като са взели предвид ефекта от климатичното време и сезонните тенденции.

Емисиите от пътния трафик обикновено премахват озона от въздуха. С по-малко превозни средства по пътищата обаче емисиите намаляват и съответно и ограничаването на озона, обясняват авторите на проучването от университета на Бирмингам, Великобритания.

"Открихме повишаване на нивата на озон в резултат на карантинните мерки във всички изследвани градове. Това ще противодейства на част от ползите за здравето от намаляването на азотния диоксид", казва Уилям Глос от изследователския екип.

Замърсяването на въздуха е най-големият екологичен риск за човешкото здраве в световен мащаб и убива около 7 милиона души всяка година, според Световната здравна организация (СЗО).

Авторите на настоящото проучване са изследвали нивата на замърсяване в 11 града, в които бяха въведени строги карантинни мерки - Пекин, Ухан, Милано, Рим, Мадрид, Лондон, Париж, Берлин, Ню Йорк, Лос Анджелис и Делхи.

Третият изследван замърсител са фините прахови частици PM2,5, които се отделят от автомобилите и промишлеността. Те могат да проникнат в белите дробове и да попаднат в кръвта, причинявайки опасни белодробни и сърдечни заболявания.

Изследователите са установили, че концентрациите на

PM2.5 са намалели във всички градове, с изключение на

Лондон и Париж, но спадът не е достатъчен, за да отговори на препоръките на СЗО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във