Банкеръ Daily

Свят

Карантина за пристигащите от над 30 страни във Великобритания

Правителството обявява нови мерки, за да се предотврати разпространението на нови разновидности на коронавируса.

Великобритания обяви, че от 15 февруари пристигащите от над 30 ще трябва да остават под 10-дневна карантина в хотели. Това се налага, за да се предотврати разпространението на нови разновидности на коронавируса.

"Сред засегнатите страни са Португалия, всички държави от Южна Америка и южната част на Африка, както и Обединените арабски емирства. Пристигащите от други страни трябва да се изолират сами за 10 дни", се казва в съобщение на здравното министерство, цитирано от Би Би Си. 

Новата мярка е насочена главно към пътуващи британски граждани, които се връщат в страната. Влизането във Великобритания от въпросните страни е забранено за хора, които нямат британско жителство. Хотелиерският бранш се съгласи да сътрудничи, а авиационният сектор остро разкритикува плана. Ще е се търсят хотели за карантина близо до летищата.

В четвъртък Великобритания поиска удължаване до 2023 г. на гратисния период за проверките, които ще се извършват при търговията между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство, за да смекчи въздействието на Брекзит върху провинцията.

Секретарят на британското правителство Майкъл Гоув е писал до заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, за да поиска спешни политически решения.

Като част от споразумението за развода между Брюксел и Лондон, двете страни договориха тримесечен гратисен период за проверки на хранителни стоки, транспортирани от супермаркети и някои групи за търговия на едро от Великобритания в Северна Ирландия, за да се облекчи въздействието на новите правила след Брекзит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във